Арно Мартена (в средата). Снимка: Асоциация на операторите на ваучерите за храна

Около 340-345 хил. души няма да получат ваучерите си за храна през последните три месеца на годината заради изчерпването на държавната квота за 2012 г., която е в размер на 180 млн. лева, алармираха от Асоциацията на операторите на ваучерите за храна в България.

От организацията предупредиха, че заради изчерпването на квотата ще се намали покупателната способност на хиляди домакинства с около 68 млн. лева, което на свой ред ще се отрази негативно на оборотите на търговците, предупреди председателят й Арно Мартена.

Той допълни, че ще се стигне и до финансови загуби за фирмите, които решат да компенсират работниците и служителите си заради липсата на ваучери. Изчислено е, че негативният ефект за бизнесът би бил около 19 млн. лева.

Мартена каза още, че България е единствената държава, която прилага квоти за достъп до системата с ваучери за храна.

Той припомни, че през 2011 г. размерът на квотата е бил 172 млн. лева, като за 2012 г. тя беше увеличена с под 5 на сто. За сравнение, търсенето на ваучери е нараснало с над 20 процента през последните 2 години. Ако се запазят бавните темпове на ръст на квотата, търсенето не е възможно да бъде задоволено и догодина тя ще бъде изчерпана още към юни-юли, предупреди Арно Мартена.

От асоциацията посочват, че едното възможно решение на проблема е спешното увеличение на квотата с 68,4 млн. лева за настоящата година, за да се покрие недостигът на ваучери до края на декември. Изчислява се, че това ще доведе до 724 хил. лева положителен нетен ефект за бюджета.

Вторият вариант е бизнесът да изготви краткосрочна стратегия за компенсиране на служителите и работниците, които получават ваучери за храна, която обаче няма да бъде прозрачна и предвидима.

Според резултатите от проучване на консултантската компания КС2 и асоциацията, използването на ваучери за храна създава със 7% по-високо потребление на храна, от което в българската хазна само през 2012 г. са постъпили около 2 млн. лева от ДДС.

Ако квотата за ваучери бъде увеличена, ще бъдат спестени сериозни разходи на бизнеса и на заетите за данъци и осигуровки. В противен случай чистият доход на хората ще намалее и ще се увеличат разходите на работодателите, които компенсират работниците заради изгубените ваучери, посочват още от организацията.

Асоциацията и социалните партньори, които участват в тристранния съвет за сътрудничество, смятат в най-скоро време да изпратят писмо до Министерството на финансите и да започнат дискусия за оптимизирането на системата за ваучерите за храна. Още през 2010 г. тази система беше определена от Националния съвет за тристранно сътрудничество като една от важните антикризисни мерки.

Ерве Комбал от асоциацията коментира, че още в края на 2011 г. на финансовото министерство е била предложена методика, по която да се определят бъдещите квоти за ваучери без да се дискриминират предприятията, които искат да се включат във ваучерната система, а нямат такава възможност. Възможно е да се стигне до засилване на социалния натиск върху бизнеса, ако не се приеме адекватна методика за изчисляване на квотата, предупреждават от организацията.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase