Снимка: БТА
fallback

Приходите от нощувки през юни тази година се увеличават повече от два пъти в сравнение с месец май, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През юни постъпленията възлизат на 115,5 млн. лв., като чуждестранните туристи са реализирали плащания за 92,6 млн. лв., докато приходите от почиващите българи са едва 22,9 млн. лева. През май статистиката отчете общи приходи за 44,3 млн. лв., приповнят от НСИ.

През юни т. г. във всички хотели и туристически планински и други бази общо са нощували 3,1 милиона души, като от тях 680 хил. са българите, а 2,4 милиона са външните туристи. 

Запазва се тенденцията чужденците да отсядат в по-високата категория хотели. Почти 57% от чуждите граждани са предпочели нощувка в 4 и 5-звездни хотели, докато българските посетители, избрали по-високата категория, са 25,2%.

Най-предпочитани за подслон са хотелите с 3 звезди, където 34,1% от нощувките са от чужденци и 32,1% от българи. Националната статистика отчита, че българите масово избират места за подслон с 1 и 2 звезди (42,7%) за разлика от гражданите на чужди държави (9,2%).

През юни 2012 г. в страната са функционирали 2 300 обекти с над 10 легла, като освен хотели и мотели в този брой се включват още къмпинги, хижи и други места за настаняване. В сравнение с предходния месец общият им брой се увеличава с 19%, а на леглата в тях - с 29,2%.

Заетостта на легловата база нараства с 26,3 процентни пункта в сравнение с предходния месец, като най-голямо е увеличението при 4 и 5-звездните хотели - с 34,4 процентни пункта, отчита статистиката.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 11 години

Балгарите МАСОВО не почиват !!!!

42

Анонимен

преди 11 години

Стъкмистиката пак се наака на метено - два пъти повече ...Ха стига с тия локуми, на морето сме, навсякъде празни стаи, а *** отчитат грандиозни успехи.Ами щом Дянков им е началник а той през ден ни изкарва от кризата, та това правят и стъкмистите.Една аболютно лъжлива и ненуждна институция, която дои бедна България.

41

курортист

преди 11 години

Българите масово избират да НЕ почиват, щото след това 3 месеца ще гладуват...

fallback