Туристи край Боянския водопад във Витоша. Снимка: архив, Булфото
fallback

Природозащитници предлагат природен парк „Витоша“ да бъде обявен за национален, за да се блокират апетитите за строителство в планината, предаде БТА.

Според представители на Граждански екологичен обществен съвет, в което се включват Зелената партия, Партията на зелените и Екогласност, парк „Витоша“ трябва да бъде включен в приложение №1 към Закона за защитените територии. Във въпросното приложение са посочени парковете с национално значение – в момента това са „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“.

От организацията посочват, че парк „Витоша“ е с територия от малко над 27 хил. ха. Това е много над задължителната площ от 1 000 ха, която се изисква за обявяването на една територия за национален парк.

Освен това природозащитниците подчертават, че с обявяването на парка „Витоша“ за национален парк ще се възстанови статутът на територията от 1934 г.

Министерството на околната среда и водите ще стане пряко отговорно за управлението на парка и той ще има достъп до финансиране по европейски програми“, посочи Александър
Каракачанов от "Зелена партия“.

Витоша“ е първият парк в България и на Балканския полуостров.

Всичко за казуса с „Витоша ски“ и ски сезона на Витоша четете тук.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 11 години

и тоя тесен кръг ще е политически или мутренски?или на проститутките от горните класове на някои "елитни" чуждоезични гимназии?

46

палаткаджия но 56

преди 11 години

Аз пък отказвам богатите да мислят като мене,да си направят един *** от злато и да си се кефят.След като отказват аз да имам пари,но не отказват те да имат,значи не мислиме еднакво и за природата.Те освен това мислят за порнография,и как да им е лесно върху някого.Те паразитират.Значи сме съвсем различни с богатите

45

ехолог

преди 11 години

въобще никакво благоустрояване, дори напротив - рекултивиране на пътищата, пълна забрана за какъвто и да е транспорт, спиране на електроснабдяването и евентуално заграждане с бодлива тел. Така до Витоша ще стига само тесен кръг от хора които наистина могат да я оценят, а останалата *** ще сгриба в София

fallback