Снимка: архив, Булфото
fallback

Таксата за посещение при лекар, стоматолог и за болничен престой до 10 дни вече няма да е обвързана с минималната работна заплата. Това предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване, които депутатите приеха на първо четене.

За в бъдеще таксата ще се определя от Министерския съвет, но все още не ясно каква ще е базата за нейното изчисляване.

Поправките в закона предвиждат също така дружествата за допълнително доброволно здравно осигуряване да се пререгистрират според Кодекса за застраховането. Планира се дружествата да бъдат прелицензирани като застрахователни, а ако продължат да осъществяват дейност по доброволно здравно осигуряване без съответния лиценз се предвиждат глоби в размер на от 2 хил. до 200 хил. лева.

В закона се регламентира и задължението на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да договаря отстъпки от цената на опаковка на всички медикаменти, които заплаща напълно или частично.

В текстовете е записано също така, че разпоредителни сделки със собственост могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравноосигурителни вноски.

Опозицията атакува два от текстовете на закона – за прелицензирането на дружествата за допълнително доброволно здравно осигуряване и за обвързването на прехвърлителните и разпоредителни сделки със собственост с вноските за здраве.

Депутатите от десницата настояха изискването за платени здравни вноски при сделки с движимо и недвижимо имущество да отпадне, защото е противоконституционно.

Народният представител от ДПС Нигяр Джафер обвини управляващите, че не правят разлига между системите за осигуряване и застраховане.

Според депутата от Коалиция за България Мая Манолова с пререгистрацията по Кодекса за застраховането дружествата за доброволно здравно осигуряване на практика ще бъдат ликвидирани, защото много малко от тях могат да отговорят на новите изисквания.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

160

възмутен

преди 11 години

Погледнете това:"След като гражданите имат пари за кола или имущество, трябва да имат и за здравни осигуровки. Така днес здравният министър Десислава Атанасова мотивира пред журналисти подготвяните поправките в закона за здравното осигуряване, които предвиждат гражданите да могат да сключват сделки с движимо и недвижимо имущество само срещу платени здравни осигуровски. Проектозаконът вчера беше приет на първо четене от парламента."Това е отврат! Гнусно, по манталитета на мутрите! Това вече минава всякакви граници! Ало-о-о, кикимората да не държи сметка на хората какво имат и какво нямат, ами да си прочете законите и конституцията! Тези съвсем вече взеха по мутренски да събират приходите в държавата, без никаква работа чрез непосилни глоби, измислени такси всякакви, сега и погазване на конституционните ни права.... Това е самоуправство! Тази да си взима дърмите и да се разкара веднага!

159

Анонимен

преди 11 години

Тия нормални ли са? Де Конституционен съд, де!

158

Томас

преди 11 години

гласуваш за гроб - не можеш да купуваш или продаваш кола или жилище - тия *** скоро ще направят това, за което Бог предупреди хората още преди 2000 години Откровение 13:16-1716 И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им;17 за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име.Ще направят така, че тоя, който няма белега на звяра на челото си или дясната ръка да не може да купува или продава - дори и храна. Тия номера с колите са само началото

fallback