Кристалина Георгиева по време на пресконференция в Брюксел. Снимка: Reuters
fallback

„Нормално е да има управление на фонда, което да дава отчет как са вложени парите. Не може само от министъра на финансите да се взима решение за Сребръния фонд и Симеон Дянков знае, че е така. Трябва да има една ръка разстояние между тях“.

По този начин българският еврокомисар Кристалина Георгиева коментира управлението на фонда в предаването „Седмицата“ на Дарик.

По думите й не трябва да се взима политическо решение за нещо, което ще има ефект след цели 10-15 г.

Еврокомисарят предупреди още, че все още има сериозни рискове и трябва да се внимава с инвестициите и добави, че не би предложила да се ползва безспорно доказаният опит на Световната банка в управлението на парите за пенсии, заради това че е работила там.

„Сега е много специално време. Виждаме, че навсякъде по света хората, които имат пари, са седнали върху тях и много внимават в какво инвестират. Икономиката най-вероятно ще тръгне нагоре. Може да се отвори потенциал за инвестиране, който да донесе на нашите пенсионери по-висока доходност, но това трябва да се прави изключително внимателно. Съветът ми е да се свърже нашето правителство с тези пенсионни фондове по света, които се управляват много удачно. Министър Дянков идва от Световната банка също, да се обади на хората там", добави Георгиева.

Според Георгиева е много рисково да се вземат всички пари и да се вложат в български държавни облигации колкото и да е добър рейтингът на страната. „Ние сме икономика, която зависи от Европа и ако там ситуацията се влоши, това ще се отрази и на нас“, посочи еврокомисарят.

Кристалина Георгиева бе категорична също така, че "бонус за държавна служба не трябва да има". Тя посочи, че хората, които работят на държавна служба, трябва да получават добри заплати и да разчитат на стимули под формата на обучения или по-високи гаранции за работните си места в сравнение с другите хора.

„Който иска да работи за пари и бонуси, да отиде в частния сектор“, добави Георгиева.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

140

Тихомир Томов

преди 12 години

221 не си добре . Тогава избиха цвета на нацията и всичко под надзора на юдеите . Вземи прочети -вече има толкова литература . И още нещо - стихосбирката на поета Вениамин Меворах от 1946 г Народен съд е засекретена в Народната библиотека от същите , които вилняха през 44 -45 г . Опитай се да я намериш и хайде да видим дали ще познаеш българското име на този поет .

139

мечо пух

преди 12 години

Всичко ще изхарчат, и заем ще изтеглят и него ще изхарчат/за бонуси, хонорари т.н./Жалко, че на нас българите ни липсва кураж да ги изхвърлим от властта.

138

Смахон Дянков

преди 12 години

Ама разберете бе хора - трябва да похарча тези пари. Раздадох милиарди от фискалния резерв на турски фирми за магистрали, национализирах пенсионни фондове, изхарчих резерва на здравната каса ... С Тиквата денонощно крадем, но триглавата ламя /коалиция/ много пари е оставила ... Трябва до изборите да ги похарчим че и заеми да вземем. Че не взема ли заем - няма връщане в Америка, там ще ме линчуват.

fallback