Снимка: Булфото
fallback

Записите на подслушани разговори на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов с хора от властта, които изтекоха в медиите, са манипулирани. Това показва аудиоекспертизата, съобщиха от прокуратурата.

Част от записите не са оригинали, а са презаписи  на телефонни разговори, направени от едно устройство на друго - най-вероятно възпроизведени чрез компютър и записани от друго  звукозаписващо устройство, при което е привнесен допълнителен  фонов шум от устройствата и от акустичната среда на помещението.

По-рано стана ясно, че Танов е бил подслушван законно в рамките на досъдебно производство, образувано заради съмнения за извършени престъпления, свързани с контрабанда.

Експертизата е за разговорите между Танов, премиера Бойко Борисов, финансовия  министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов и бившия заместник на Танов - Антоний Странджев. Тя не касае разгласените от РЗС разговори между шефа на митниците и депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова и Менда Стоянова.

Звукозаписите, на които е направена експертиза, са с различно ниво и качество на сигнала.

Във фоновия шум и на трите изследвани звукозаписа присъства служебен компютърен звуков сигнал, са установили експерти от Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР.  В началото и в края на трите изследвани записа има записан звук, наподобяващ пращене от работа със звукозаписващото устройство или докосване на микрофон.

Oще по темата

 При изследване на потока на речта, смисловото съдържание и интонациониия контур на провежданите разговори, на отделни места се констатира нарушение на параметрите в областта на синтаксиса, стилистиката и интонацията.

На места в звукозаписите се открива пропадане на отделни звукове в началото, средата или края на думите. Тези отклонения биха могли да се  дължат на манипулация върху звукозаписите, посочват от прокуратурата.

В заключението на експерите се отбелязва, че предоставените за изследване звукозаписи не са оригинали и върху тях е извършена  допълнителна манипулация.

В хода на разследването се провеждат разпити на всички лица, имащи отношение по случая.  Очаква се изготвянето и на други експертизи - компютърни,  фоноскопски, включително и с участието на експерти от БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

569

p.s.

преди 13 години

ЗАПИСИТЕ НЕ СА МАНИПУЛИРАНИ!!!!!!!

568

pele

преди 13 години

на мене изобщо не ми пука за тия записи.

567

Анонимен

преди 13 години

Които искат (гледам такива из форума) полуграмотни комуняшки мутри да ги управляват, да си ги вземат и да се заселят на някой пуст далечен остров! Там да ги изберат за пожизнени диктатори и да се кефят на подобно управление. Аз не искам моята работа и моите данъци да отиват за издръжка на мутро-милиционерска диктатура в България!!! И много други хора са като мен. Пак казвам: които им харесва да ги газят подобни управляващи, да се изнесат заедно с тях и да се кефят мазохистично на "успехите" им!

fallback