Снимка: БГНЕС

Река Струма прелива над предпазните диги в района на Дупница, Благоевград и Симитли. Днес, поради липсата на валежи, нивото на реката спада, но все още не може да се прецени на колко места са скъсани предпазните диги, тъй като водата е високо над тях.

Това каза управителят на "Напоителни системи" ЕАД, клон Дупница, Санде Костадинов, съобщават от пресцентъра на дружеството.

През нощта най-критично е било положението в квартал Струмско в Благоевград и в село Яхимово, община Дупница, където багери на "Напоителни системи" цяла нощ са прокопавали временни отводнителни канавки за оттичане на водата от преливащата река Джерман.

Към 23 часа е наводнена и е спряла работа отводнителната помпена станция "Струмско", която отводнява Благоевград. Екипите на Гражданската защита са евакуирали хора от квартала и благодарение на това не се е стигнало до жертви, съобщи още Санде Костадинов.

"Продължава постоянното наблюдение на нивото на река Струма в района на Кресна, Струмяни и Сандански", съобщи управителят на "Напоителни системи", клон Сандански, Благой Дончев.

В района има частично заливане на предпазни диги, но не са констатирани толкова сериозни поражения като тези, нанесени по главния път в Кресненското дефиле. Служителите на "Напоителни системи" ЕАД, клон Сандански, са готови да се включат при необходимост, с техника и хора, в отстраняването на щетите по пътя.

"Около 22 часа снощи в резултат на интензивните валежи, силна приливна вълна се влива в река Места и къса предпазна дига в землището на село Гърмен, община Гърмен, Гоце Делчев", съобщи управителят на "Напоителни системи", клон Гоце Делчев Димитър Попов.

При нови валежи съществува опасност от заливане на земеделски земи и селскостопански постройки в района на село Гърмен. Скъсването е около 150 м и се намира на около 100 м. преди новоизградените диги по река Места, възстановени със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, уточни още Попов.

Днес нивото на водата в река Места е започнало да спада, но все още е високо – около 2 м над коритото на реката. Очаква се утре, при липса на валежи, река Места да се върне в коритото си.

"Нивото на язовир "Панчарево" се нормализира след спиране на валежите в София", съобщи управителят на "Напоителни системи", клон София, Димитър Методиев.

Една от двете електроцентрали, между язовирите Искър и Панчарево, е пусната в експлоатация на едночасов режим на работа.

"Помпена станция "Бобораци" все още не работи, тъй като достъпът до нея е невъзможен. Пътят е залят от преливащата река Блато (Арката)", съобщи управителят на "Напоителни системи", клон Перник.

Интензивните валежи са покачили нивото в язовир „Долна Диканя” край Радомир. Само за 20 часа той е увеличил обема си с около 1,80 м.

"Язовирът прелива през преливник и е в много добро техническо състояние", уточниха още от "Напоителни системи".

Покачване има и в нивото на язовир "Извор", община Радомир, но там все още има свободен обем около 1 м до кота преливник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase