Снимка: БГНЕС
fallback

“Договорът за АЕЦ "Белене" е една каша. В него няма записана ясна цифра за неустойките, които България трябва да плати. Те ще зависят от пропуснатите ползи“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„В момента по АЕЦ "Белене" имаме споразумения и серия от анекси, но основни неща не са договорени“, уточни министърът пред Нова телевизия.

И България, и Русия имат интерес при предстоящите разговори интересите им да се срещнат, смята Трайков.

Той отказа да коментира тактиката на преговорите, но посочи, че и двете страни имат претенции към финансовия модел.

Затова БЕХ е наела авторитетна банка, която да направи нов критичен преглед на финансовия модел. Това ще струва на България само няколко милиона, заяви министър Трайков.

Той отбеляза, че резките изказвания и от двете страни по АЕЦ "Белене" са част от тактиката на преговорите.

Няма нужда да работим по нещо, което може да ощети данъкоплатците, категоричен е министър Трайков.

Той е убеден, че ако решим да спрем строежа на "Белене" днес, няма да имаме никакви проблеми, защото имаме и други възможности.

„Но ако в един по-напреднал етап решим да направим това, когато тези възможности вече не са налице по някаква причина, тогава ще бъде проблем. Във всеки един момент възможностите са различни", обясни министърът.
 

Изявлението на Трайков беше по повод твърденията на "Росатом" от миналата седмица, че строителството на АЕЦ "Белене" ще струва не по-малко от 6,4 млрд. евро, или 64% оскъпяване спрямо цената, с която е спечелен договорът за централата в края на 2006 г.

Руската компания поиска да влезе като акционер минимум с блокиращ пакет в централата, с 30-40%, и отново заплаши с неустойки при спиране на проекта.

Oще по темата

 

"Искам "Набуко" да тръгне възможно най-скоро, защото решава и двата ни основни проблема – с трасето и източника на газ, докато "Южен поток" – само един – с трасето", каза още Трайков.

Той е категоричен, че "Набуко" е по-пазарно ориентираният от двата проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

159

Анонимен

преди 13 години

Трайков не ми се виждаш глупав мъж, ако държиш да имаш политическо бъдеще е най-добре да се откажеш от този пост. Иначе ще те направят на ***

158

SILANCE

преди 13 години

до 185 - Драги,цялата ти компетентност личи от начина,по който си написал/а ду-мичката гаЗЗЗЗЗЗ!

157

Трайка

преди 13 години

Трайката е натресен в EVN от НДСВ - част от сделката. Колко ли е източило НДСВ-то от държавните дялове - не се знае. Според мен този е много по-закъсал от Цонев, но е още във власста - а в България те съдят само ако паднеш от власт.И от EVN щяха да са по-добре без такива "кашоци" като Трайката, ама си мислят, че България е все мутри...

fallback