Снимка: БГНЕС
fallback

Студенти от няколко университета излизат в четвъртък на протест в столицата. Шествието ще започне в 10 часа пред главния вход на НДК и ще продължи по бул. "Витоша", до Министерски съвет, където ще бъде връчена декларация с исканията на студентите.

В протеста ще участват и  преподаватели и служители от Софийския университет, НАТФИЗ, Национална художествена академия, Национална музикална академия, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национална спортна академия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Университет по библиотекознание и информационни технологии, УНСС, ХТМУ, ВСУ.

Основно искане, което ще залегне в протестната декларация, е спешна финансова помощ за университетите, които са застрашени от преустановяване на учебната дейност през зимните месеци.

Студентите настояват и за сформиране на кръгла маса с участието на всички заинтересовани страни, на която да се обсъди и предложи цялостна стратегия за развитието на българското висше образование през следващите 15 години.

На основата на тези предложения при пълна прозрачност да бъде приет новият Закон за Висшето образование и това да стане не по-късно от 1 юли 2011 година, настояват протестиращите. 

Те искат още процентът от БВП за финансирането на българското висше образование да бъде не по-малко от 1,13% - средното ниво за страните от Европейския съюз.

Софийският университет готви протест и на 1 ноември. Преподавателите ще излязат с протестна декларация, която ще бъде представена от ректора проф. Иван Илчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

грамотен

преди 13 години

До 65- ти си неграмотен и не можеш да даваш акъл ПРТЕСТИ, РОДОТЕЛИТЕ, разберЪт, всякАде, скАпо , откАде, накАде. Боже,боже колко простотия имало на този свят!!!!!!!

64

456

преди 13 години

Стига пртести студентите и родотелите им трябва да разберът ,че за да учиш се плаща държавата не и не трябва да ги издържа .на всякаде по света образованието е скапо , а тук искаме безплатно , общежитие без пари за по 25 лева. всичко да се плаща от народа откаде накаде .СТОП БРАВО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

63

Анонимен

преди 13 години

Аре стига с това влизане, бе! Входът трябва да лесен, изходът- по-труден! навън също се записваш по документи или успех. Освен това познавам студенти влезли с 3 и станали прекрасни учащи, а зубрачи с 6 не знаят за какво става дума

fallback