Снимка: БГНЕС

Дирекцията за строителен контрол в Бургас забрани ползването на ваканционния комплекс "Марина Диневи" в курортното селище Свети Влас.

Очаква се да бъдат спрени токът и водата в двете сгради и басейна, съобщи БНР.

Хотелът, заведението и плувният басейн са собственост на строителните предприемачи братя Диневи.

Според контролните органи те са въведени в експлоатация в нарушение на нормативните изисквания.

Dnes.bg припомня, че миналата седмица РДНСК Бургас започна процедура по затваряне на комплекса, защото няма разрешение за използване, издадено от дирекцията.

През 2007 г. пристанището е започнало да работи с удостоверение за въвеждане в експлоатация от главния архитект на Община Несебър. Това би било в реда на нещата, ако комплексът бе под 5000 кв.м. Според ДНСК обаче "Марина Диневи" е над 5000 кв.м и е строеж от III категория, следователно трябва да се пусне в експлоатация от дирекцията.

"Твърденията, че луксозното яхтено пристанище в Св. Влас "Марина Диневи" е незаконно, са некоректни", заяви в отговор Йордан Динев, един от братята собственици на комплекса.

"Вероятно има натиск върху Дирекцията за национален строителен контрол за проверките", допусна той. 

Братята били получили от държавата разрешение да построят хидротехническо съоръжение, т.е. марината.

"Ние строим вътре във водата и плащаме акваториална такса, но самото съоръжение е построено след разрешителен режим и не засягаме изключителна държавна собственост", категоричен беше той. 

Спорът бил на РДНСК с архитектите на Диневи, каза той.

Техните архитекти казвали, че земята била четвърта категория, а РДНСК – трета. Документите, с които сградите били приети в общината, били същите, които щели да се вкарат в ДНСК.

"Всичко е законно", категоричен беше Динев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase