Снимка: БГНЕС
fallback

През новата учебна година няма да има външно оценяване за пети и шести клас. Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов, след като откри новата учебна година в Първа английска гимназия и в 112-о училище "Стоян Заимов". Той вече е подписал заповед за отмяната. 

По-рано през седмицата началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева обяви, че решението за отпадане на външното оценяване е взето след обсъждане с началниците на регионалните инспекторати по образованието в страната. Учителите са споделили, че така наречените малки матури товарят системата – провеждането на изпитите през месец май затруднява организацията на учебния процес, а родители протестирали, че учениците са много натоварени.

За близо една година, откакто съм министър на образованието, успях да прочета около 60 на сто от учебниците в училище, но "не съм вдъхновен от тях", каза още Игнатов. Той допълни, че затова се бърза до края на ноември да е готов проектът на Закона за училищното образование, за да започне до три-четири години създаването на нови учебници.  

Проектозаконът за училищното образование се отлага много през годините, защото материята е сложна, а екипите, които го подготвят, изучават световния опит, допълни министърът. До края на ноември ще подготвим много кратък текст на законопроекта, тъй като той трябва да е "рамката", в която ще се развива българското образование през следващите поне 10-15 години, обясни Игнатов.

Oще по темата

  
Той коментира и назначението на Милена Дамянова за зам.-министър на образованието, която пое длъжността на подалата оставка Милка Коджабашиева. Сергей Игнатов обясни, че се е спрял на кандидатурата, защото тя има "любопитство към живота, млада е и не е обременена от рутината".

"Няма опит в областта на средното образование, но пък има опит в това, от което аз имам нужда като човек до себе си", коментира Игнатов. "Повече от една година Милена Дамянова много активно работи с мен в парламента, а правенето на политика в средното  образование се изразява в приемането на новия Закон за   училищното образование и в други нормативни актове", аргументира избора си той.

"Мислейки си за днешния празник, за изявите, които ви предстоят, аз осъзнах, че всъщност 15 септември е втората българска Цветница. Осъзнах, че българският народ има изключително добро настояще и голямо бъдеще, защото народ, който от времето на братята Кирил и Методий до ден-днешен пристъпва училището като в храм – е благословен народ", каза министърът в словото си на първия учебен ден.
Той пожела на всички ученици "една голяма, вълнуваща и, разбира се, несигурна любов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

132

без вдъхновение

преди 13 години

то 1.000.000 нашенци не са вдъхновени от нищо родно, та се клетат по чужбина!...ти поне се щастливко, че не си вдъхновен само от това!

131

evala pi4

преди 13 години

bravo na 131, tutankhamon661 , bravo, po dobre go kaza ot men 132 nomer

130

INATOV e PEDAL!

преди 13 години

Inatow, ako si vdyhval cel jivot marihuana, nema kak ako swiesh edin fas ot peta stranica na u4ebnik po literatura da se izkefis.zbyrkal si spirkata. zaminavai INATOW pod mosta na perlovskata riaka da si kupish edin fishek sled kato vrytnesh na mangala edin ***, ha ha ha haInatow, ti si bil basi kretena, da kajes na 15 septemvri 4e u4ebnicite sa kalpavi, she vi eva w kaun cyrvulite

fallback