Снимка: Булфото

След среднощни преговори в резиденция „Евксиноград ” действащата цена, по която идва природният газ в България беше намалена със задна дата от 1 юли.

След промяна в някои от параметрите, независимо от движенията на международната цена на газа, за нашата страна тя ще е с няколко процента по-ниска, обясни енергийният министър Трайчо Трайков.

Българската страна била твърда в преговорите, не защото се водят с руската страна, а защото залогът е оцеляването на икономиката, каза на пресконференцията в събота премиерът Бойко Борисов.

"Нашите аргументи са, че зад нас стоят потребителите, и от това, което договорим днес, това е на хората парното, топлата вода, на заводите продукцията.”

Направена е първата стъпка за значително намаляване на цената на природния газ за България, обясни енергийният министър.

В резултат на промените със задна дата условия на действащите договори всяко тримесечие в „Булгаргаз” ще остават по 10 милиона лева.

Още по темата

„Би могла тази разлика да бъде отразена в цените, това ще е малко намаление, но би могла да служи и като буфер за „Булгаргаз”, коментира Трайков пред Дарик радио.

Отделно след изтичането на действащите договори в края на тази година, ще бъдат направени още промени – основната е отпадането на посредниците при доставките.

Договорите вече ще се сключват директно между „Булгаргаз” и „Газпром Експорт”. Те трябва да бъдат подписани до 30 юни 2011 година и формулата за цената, която ще залегне в тях „ще стимулира потреблението на газ в България”.

Проектът на основните условия ще бъде представен от „Газпром” на „Булгаргаз” до 10 август.

"Руските ни партньори разбират, че за да има пазар за природен газ в България, трябва да има условия, при които индустриалните потребители да могат да бъдат конкурентоспособни и при които домакинствата да имат икономически интерес да използват природния газ", обасни министър Трайков.

Руският енергиен министър Сергей Шматко коментира, че не остава с чувството, че Москва е направила големи отстъпки пред София.

"Качеството на преговорите ни дава основания да смятаме, че между България и Русия може да бъде установено дългосрочно партньорство на взаимноизгодна основа. Сложихме точка на отдавна водените разговори относно участието на посредници - от 30 юни 2011 започват да действат подписаните документи за преките доставки от Руската федерация за „Булгаргаз".

България не обвързва различните енергийни проекти един с друг, коментира още премиерът Бойко Борисов.

Вече се преговаря и по пътната карта за АЕЦ „Белене”, а до края на лятото ще се търси стратегически инвеститор в централата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase