Протест на тютюнопроизводителите през април. Снимка: Булфото

Политически мотив подозират управляващите зад обявената от тютюнопроизводители гладна стачка, ако не получат субсидия от 170 милиона лева.

Допълнителните пари за тютюнопроизводителите са една от промените в актуализирания Бюджет 2010, разясни депутатът от ГЕРБ Десислава Танева. Там обаче са записани 116 милиона лева. Според Танева сумата вече е договорена и е таванът, който може да се отпусне тази година.

Освен това земеделците заявяват намерението си да стачкуват точно когато актуализацията на бюджета вече е внесена в Народното събрание.

„Исканията са неоснователни и вероятно политически инициирани”, заяви Танева. Тя призова тютюнопроизводителите за адекватно и разумно отношение, противен случай, „ако в този дух продължи диалогът, ще преразгледаме позицията си и за 116-те милиона”.

Земеделският министър Мирослав Найденов също призова тютюнопроизводителите да не се поддават на политически натиск и отбеляза, че на заседание на ресорната комисия именно опозицията не е подкрепила субсидията от 116 милиона.

Юнал Тасим от ДПС категорично отрече спекулациите за политически натиск. По думите му, ако ДПС иска да организира нещо, то ще е толкова голямо, че да се види и в съседните държави.

Иначе и според ДПС въпросните 116 милиона са таванът, който техният електорат може да получи през 2010 година. Тасим обаче се съмнява, че тази сума изобщо ще бъде отпусната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase