Снимка: БГНЕС

Публично извинение от финансовия министър Симеон Дянков поискаха лидерите на „Синята коалиция” Иван Костов и Мартин Димитров.

Причината е отговорът на Дянков на упрека на десните, че управлението на ГЕРБ е „ляв популизъм”. На дебата в сряда Симеон Дянков реагира на този упрек с думите: „И отляво чувам, вече и отдясно ни упрекнаха защо не сме изплатили веднага всичките дължими пари на, разбира се, техни обръчи и кръгове, като сме влезли на власт”.

Костов и Димитров искат финансовият министър публично да каже кои са фирмите, които той включва в „техните обръчи и кръгове”, също да посочи кой представител на „Синята коалиция” е поискал задълженията да бъдат разплатени веднага.

В случай че не го направи – да се извини публично.

„Сигурни сме, че неговото възпитание ще го накара да даде правилен отговор. Така е прието в света, към който сме тръгнали и от който той дойде”, каза Иван Костов.

Костов определи думите на Дянков като „изхвърляне” и го призова да даде „на заден ход”.

„Синята коалиция” не постави ултиматум към Дянков. Напротив, в изявлението си лидерите подчертават, че представляват единствената парламентарна формация, която подкрепя неговите реформаторски усилия.

„Емоционални действия от наша страна не очаквайте”, увери Мартин Димитров.

Още по темата

Друг е въпросът, че точно „реформаторските усилия” на Дянков, въплътени в антикризисна програма от 60 мерки, станаха повод Костов да упрекне ГЕРБ в „ляв популизъм”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase