Снимка: БГНЕС

ГЕРБ скоро може да се сбогува с подкрепата и на „Синята коалиция” и управлението да се окаже с единствен партньор – „Атака“.

Според председателя на ДСБ Иван Костов управляващите са се отказали да правят реформи, а 60-те мерки, които предлагат, няма да изведат държавата от кризата.

„Ако премиерът реализира това намерение – да спре реформите, не можем да запазим ролята си на гарант”, заяви Командира. Костов щял да се опита да повлияе на политическия път на ГЕРБ, защото „не може да затъва в блатото на популизма”.

Говорейки за мерките, които не вършат работа, Костов спомена увеличаването на ДДС, но три пъти обърка размера на евентуалното увеличение на данъка. Обяснявайки грешката си, Костов каза, че се сеща за 1996 година, когато правителството на Жан Виденов вдигна ДДС от 18 на 22%, което доведе до задълбочаване на кризата.

На въпрос дали сравнява правителството на Бойко Борисов с това на Жан Виденов, Костов заяви: „Правя аналогия и обяснявам защо ще бъдем против”.

ДСБ ще синхронизира позицията си по отношение на ГЕРБ с коалиционните си партньори СДС днес.

Мартин Димитров вече заяви, че също не подкрепя мерките на ГЕРБ срещу кризата.

Думите на лидера на СДС бяха дори „подкрепа на ГЕРБ никога не сме давали”. Партията му била гласувала само за предложенията на управляващите, които намира за разумни.

Отказът от въвеждането на еврото например не било такова предложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase