Снимки на Слави и питомците му

Със Слави се запознах, след като завидях на приятеля ми Виктор за аквариума. И аз ще си взема, викам, давай акъл как, къде, какво, защо, колко и колко пъти? Ще ти дам Слави, бе, той ги прави. Звъннах на младежа, а той незабавно дойде, огледа, направи една сметка и ми отговори на всичките въпроси.

Скоро след това имах огромен аквариум с морски камъни, пълен с игриви цихлидки и без растения (Няма да правим чалга! - категоричен беше Слави, когато поисках малко растенийца “за цвят”).

Вече отдавна го имам (аквариума), всъщност, постоянно правим подобрения със Слави, а рибоците са вече тийнейджъри, имат си имена, развиват се добре и всички сме безкрайно щастливи.

Слави Студенков, на 23 години. Учи биология. Запален сноубордист е, тренира бокс, парашутизъм, скача с бънджи, но най му е на сърцето акваристиката.

За аквариумите... твърдо е убеден, че бързата работа е срам за майстора, айде, да не ви разправям оная случка.

„Отивам на място и оглеждам помещението. И тогава ми хрумва идеята какъв да е аквариумът и как най-добре да си пасне на интериора, да се върже на обстановката. Например, ПДЧ-поставка върху ПДЧ-мебел, за да изглежда добре.

Съобразяваш се с интериора и с желанието на клиента, разбира се. Ако някой иска кич, не мога да го спра, освен ако не успея да го убедя, че по моя начин ще е по-добре, защото не е хубаво да се правят халтурки“.

В последно време Слави е много търсен, има и редовни клиенти. Някои от тях са му приятели, то така и го намират.

Не чрез реклама, защото той не е рекламирал никъде засега (има проект за сайт). Клиентите го намират, след като видят нечий направен от него аквариум. Та така се намират клиентите, от уста на уста - старите клиенти го свързват с новите.

Най-добрата реклама е доволният клиент.

Друга голяма любов на Слави е биологията. Науката му е хоби и му е много интересно да учи. Надява се да стане... биолог, естествено, учен, изследовател. Иска да се изгради като добър специалист и да допринесе за животинките. Особено му пука за тези, които живеят във водата. Иска по-чиста вода и по-добър живот за организмите в нея.

Работи в научен колектив в катедрата по хидрология, изследват инвазивни организми (вид, който може бързо да се размножава и да завзема нови територии и до голяма степен да измества други видове от средата).

Рибката, която изследват, се казва Lepomis gibbosus (Слънчева рибка), която живее в реки и в блата като предпочита блатата, защото са по-обрасли, а тя си умира да се завира.

Слънчевата рибка полага грижи за потомството си, за разлика от другите риби, хвърля хайвер няколко пъти годишно, няма голямо предпочитание за храната и яде всичко, което може да си пъхне в устата (включително мравки). Освен това е много бодлива и затова не я нападат.

С риби Слави се занимава от малък. От малък гледа риби и от малък ходи за риба. Интересни са му и професионално, защото от гръбначните са най-много и обитават къде ли не, дори пустините.

Разказа ми за интересна рибка, която живее в пустинята на сухо и излиза при най-малката влагица, за да хвърли хайвер. И може да си кибичи така, без влага, много дълго време.

Обича рибите. Питах го дали ги мисли за тъпоумни и смята ли, че „рибите са мъдри и си мълчат, защото знаят всичко“. „Ми, щом като са първи от гръбначните в еволюцията, защо да не са мъдри”, умозаключи Слави.

Акваристиката за него е и работа, и забавление. А голямото му удовлетворение от работата е като види завършения продукт. “Тука не е само ноу-хау, за да инсталираш системата и тя да потръгне. Сложна мини - екосистема си е аквариумът и трябва много да знаеш, за да я направиш и тя да си работи”. Но работата е и фантазия.

“Аквариумът не е просто да събереш риби, вода и растения в едно стъкло и готово. Това е нещо, което постоянно се развива. Веднъж направен аквариумът, продължава да се развива и променя с годините. Всеки ден можеш да пипваш по нещо и аквариумът да става по-хубав.

Има едни микроорганизми, които се загнездват в дъното и филтъра и те именно дават възможност на рибите да живеят. Важно е да опазиш именно тези бактерийки, за да има кръговрат на веществата вътре в мини - екосистемата. Те регулират системата и са много важни, за да „се завърти един аквариум“.

Водните параметри (PH, твърдост) са от жизненоважно значение за аквариума.

Случвало му се е да мрат риби, ама щото спрял токът, не щото нещо е недоогледал.

А като е бил малък, му е умирал цял аквариум, ама човек се учи от грешките си от малък, нали?

“Много тъпо и тъжно е да ти умрат рибките, но само ако си вложил бая пари в аквариума”, смее се Слави.

Правил е много аквариуми, но има 3-4, с които много се гордее. Два по 500 и 2 по 600 литра. Единият от тях дори го е залепил сам. Старае се да осигури на рибите добро място за живеене и условия, които имат в нормалната им среда.

Слави има 10 аквариума. Специализирал се е в отглеждане и развъждане на африкански цихлиди. И... тях лансира (що, мислите, аз имам цихлиди). Тези риби имат многобройни предимства: трудно мрат, издръжливи са, много са красиви, лесно се гледат, лесно се размножават.

В свободното си време (познайте) Слави си гледа рибите, също лови риба с въдица и харпун. Практикува т.нар. free diving, за което не е нужна специална екипировка, само неопрен, маска, шнорхел, оловен колан.

“Разчиташ на дробчетата си и на тренировката и нямаш кислородна бутилка, слизаш на 10-20 метра дълбочина”.

Мрази бракониерите!

Само за експериментите си лови риба с мрежа и галванонаркоза (пускат и лекичък ток, колкото да ги зашемети, но да не ги убива). Хващат, мерят, разглеждат, изследват и отново пускат рибките във водата (ако са ценни. “Ако не са ценни, може да ги сложим във формалин”).

Срещал ли си Златната рибка?

Златни рибки много, Вита.

И все пак, хайде, де, кажи си три желания?

Да не залеят Рила с бетон!

Да открия нов вид риба. Искам да съм изследовател-откривател.

Да стана президент, декан на биологическия факултет и най-вече кмет.

Ако станеш кмет на София, какво ще направиш?

Ще забраня да се карат джипове в града, ще направя велосипедни алеи навсякъде, ще прогоня наркодилърите.

Слави е от Плевен, живее и учи в София и предпочита да си остане в България, защото тук му е мястото. Обмислял е на няколко пъти да емигрира в Австралия, но още не му е дошло времето. Ако някога му дойде, де, защото има няколко поприща в България, в които може и смята да се изяви.

“Хората в България могат да си позволяват неща, които са много скъпи в чужбина. Могат да си позволяват природа, например. Имаме прекрасни планини, а и море, макар че там вече не е за препоръчване. Все още си заслужава да се ходи по планините”.

Слави е природозащитник, но не членува в никоя организация, той си е самосиндикален и се бори сам за себе си. Бори се за това планините да не станат като морето, да си останат чисти и незастроени.

Най го радва, че е млад и в добро здраве.

Отчайва го простотията, балканския манталитет и това, че не може да промени някои неща (засега). Това, че има хора, които го карат да се чувства безсилен. “Има такива, които си мислят, че са над теб и командват съдбичките на другите. А командваните си нямат и идея за това кой ги командва и защо ги командва”...

Най-мръсната дума за Слави е комунист. “Нищо хубаво не сме видели от тях. Това нещо, равенството, е безумие. Никъде го няма това в природата; не може тоя, дето продава чушки и тоя, дето преподава в университета, да вземат една и съща заплата”.

Слави активно спортува. “Спортът формира характера, прави те корав, боксът специално, и дисциплинира. Съставяш си специален жизнен режим и това те прави здрав, силен и щастлив. Спортът ти дава и самочувствие”.

Почива си като се натоварва физически, а най-хубавата му почивка е да се грабне и да отиде в планината. Почивка е, няма значение, че се прави преход или се катерят скали. Почивка е да правиш неща, които ти доставят удоволствие. “Почивка е прехвърляне на натоварването от мозъка в мускулите и обратното”.

Той е адреналинов наркоман, търси си покачването на адреналина. Най-обича като му „изтръпне китарата“. Бънджи скокове, скачане с парашут, сноуборд – всичко това си го търси, за да си качи адреналина.

Същевременно Слави трудно става от сън, обича да се излежава и е мръфтак.

Мръфтене (плевенски диалект) е: “представи си, че си на къмпиг. Събуждаш се в палатката сутринта, оглеждаш се, подремваш пак, разръчкваш този до теб „айде да ставаме“, на него не му се става. И така си мръфтите докъм 11ч. Ставате, ядете малко и продължавате да си мръфтите на плажа”.

Малко му трябва, за да е доволен: като си вземе изпитите и когато изкара кинти.

Не остава без компания, мрази да е сам, може да изкара сам един ден макс.

Обича си харпуна, обича си татуировката, обича си сноуборда, обича си рибите, естествено. Обича рибите, ама най-голямата му любов е Бръмбара. Кой!? Бръмбарът се казва Мартина. И тя му е най-голямата любов.

Жена е, не русалка.

Снимки на Слави и питомците му

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase