Според Кадафи медиците изпълнявали заповеди на тайните служби. Снимка: АП
fallback
Либийският лидер Муамар Кадафи защити вчера решението на съда да осъди на смърт пет български медицински сестри и палестински лекар за заразяване на над 400 деца с ХИВ, но добави, че случаят е обгърнат от мистерия, предаде Ройтерс.
 
“Не е важно дали медиците са осъдени на смърт, или не - ако са извършили престъпление и са осъдени на смърт, това е решението на съда”, каза Кадафи пред ръководни и религиозни дейци и репортери в Триполи.
 
“Важното е защо медицинският екип е инжектирал децата със СПИН. Кой ви е заповядал - дали либийското разузнаване, американското, израелското или българското разузнаване? Това трябва да открием”, каза Кадафи, цитиран от Ройтерс.
 
Осъждането на медиците предизвика порой от порицания от западни правителства и правозащитни организации, като България, Европейският съюз, чийто член става тя от следващия месец, и "Амнести интернешънъл" реагираха най-бързо.
 
Вашингтон заяви, че е разочарован. Някои западни учени твърдят, че немарливостта и лошата болнична хигиена са истинските виновници и че шестимата са изкупителни жертви, но в Либия присъдата бе приветствана като желан акт на предизвикателство срещу Запада, отбелязва агенцията.
 
Кадафи противопостави международните протести по СПИН-делото на случая с либиеца Абдел Басет Али Мохамед ал Меграхи, който бе признат за виновен през 2001 година за взривяването на самолета на Пан Ам над Шотландия и осъден на доживотен затвор. Триполи се съгласи да плати 2,7 млрд. долара на семействата на жертвите и пое отговорност за атентата.
 
“Организации като Арабската лига, Движението на необвързаните и Ислямската конференция казаха, че Меграхи е политически затворник, а според международни наблюдатели елементи от чуждестранни разузнавания са присъствали на процеса. Но никой не поиска неговото освобождаване”, каза Кадафи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback