fallback

На заседание днес Върховният касационен съд /ВКС/ на Либия отложи делото срещу българските медицински сестри и палестинския лекар за 31 януари догодина, съобщи Инфо радио.

На 6 май 2004 година подсъдимите получиха от Наказателния съд в Бенгази присъда за смърт чрез разстрел.

Компетентните български институции ще продължат своите досегашни усилия за скорошно благоприятно разрешаване на случая, заяви говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев след обявяване на решението на Върховния касационен съд на Либия.

Дипломатическите усилия, които полага българската държава ще продължат със същата интензивност с каквато са вървели и до момента, добави той.

По думите му е очевидно, че след днешното решение се отлага юридическото приключване на случая. Очакванията са съдебният състав да вземе предвид убедителните доказателства за невинността за медицинските сестри, подкрепени по най-категоричен начин от водещи световни експерти, каза говорителят на МВнР.

Днешното решение буди и безпокойство, свързано с прекалено дългия срок на задържане на медиците ни, които са на прага на своята физически и психическа издръжливост, допълни той.

От няколко дни в цяла България се организират подписки в подкрепа на сестрите ни. Певицата с български произход Силви Вартан също се включи в инициативите.

Тази сутрин десетки българи се бяха събрали пред либийското посолство в София в очакване на обявяване на решението на Върховния съд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback