fallback
   Кои ястия любителите на вкусната храна в никакъв случай не бива да  пропускат при посещението си в различните страни? Ето отговорът на този въпрос. От виенския шницел в Австрия до  фейжоада в Бразилия и кацудона в Японии ето  35-те най-хубави ястия в света.

1
                           
                         Австрия. Виенски шницел (Wiener Schnitzel)

     Това е паниран препържен тънък телешки котлет. Обикновено се поднася с лимон и магданоз и гарнитура от картофи, или ориз.


2
                           Австралия. Плаващ пай (Pie floater)
    
     Често рекламирано като прекрасно средство срещу махмурлук, това блюдо представлява пай с месо, плаващ в сос от зелен грах. Понякога се добавя и доматен сос, оцет, сол и пипер.  Това ястиее особено добро през зимата в качеството на лекарство срещу махмурлук.

3
Англия. Ростбиф и йоркширски пудинг (Roast Beef & Yorkshire Pudding)
   
     Ростбифът и йоркширският пудинг се считат за национални ястия в Англия. Насладете се на прекрасния сос с топли препечени хлебни хапки.

.
4
                          Аржентина. Асадо  (Asado)
          
     Асадо е печено месо по аржентински. Наистина голямата част от първокачественото месо се изнася към така наречените страни "първо категория, но ако попаднете на добър "асадор" /момче приготвящо асадо/, вкусът ще е възхитителен, особено ако сте в селска обстановка.


5
      Белгия. Миди и пържени картофки (Moules-Frites)

   Миди и пържени картофки може да се видят и в други страни, например във Франция и САЩ, но действително несравнимо това блюдо го приготвят в Белгия. Мидите се приготвят по различен начин, например с вино, масло, билки, или доматен бульон и се сервират с осолени препържени картофки. Овкусете това ястие с освежаваща белгийска бира.

6
                                       Бразилия. Фейжоада (Feijoada)

     Бразилия е огромна страна с разнообразна кухня, така че е много трудно да се избере само едно блюдо, но най-страхотно се явява фейжоада - задушено месо с черен фасул и  пушено говеждо, или свинско месо. Обикновено се поднася с ориз, зеле, фарофа /препечено брашно от маниока/, лют сос и парченца портокал, за да помогнат на храносмилането.

7
                 Венецуела. Пабейон криойо (Pabellon criollo)

    Пабейон криойо е ястие с бял ориз със задушен черен фасул и "desmechada" - нарязано на късчета месо. Често се поднася с пържени яйца на очи и печен банан.
.

8
               Холандия. Солена херинга (Soused herring)

    Блюдото представлява сурово филе от херинга, мариновано в сидър /слабо вино от ябълков сок/ с добавена захар, билки и подправки. Често всичко се поднася в пресно изпечена франзела , отгоре поръсено със ситно нарязан кромид.

9
                            Грузия. Хачапури (Khachapuri)

     Хачапури е подлютена, пикантна питка с плънка от кашкавал, или юйца.

10
                                                  Египет. Молохия (Molokhia)

    Молохия в северна Африка я приготвят навсякъде, но блюдото е особено популярно в Египет, който, както се полага, е неговата родина. В египетската версия се използват листа от молохия /горчиво-лютив зеленчук, заместител на спанака/, нарязани на ситно, кориандър, чесън и подправки. Обикновено се поднася с пилешко, или заешко, агнешко, или риба.
.
11
Индия. Пиле тандури (Tandoori chicken)

    Кухнята в Индия варира силно в зависимост от района, така че е почти невъзможно да се избере само едно ястие. На север предпочитатмесните ястия с голямо количество къри и хляб. На юг много повече са вегетарианските ястия и той е известен със своите специалитети. Но ако трябва да се избере само едно индийско ястие, това несъмнено е  пиле тандури. Това е пиле с пикантна индийска гарам масала, изпечено в тандура /глинен съд/. Обикновено се поднася със зеленчуци, сос от кисело мляко и ориз.  
   
                                                                   12
 
Индонезия. Мартабак манис/теранг булан (Martabak Manis/Terang Bulan)

  Мартабак манис е сладък дебел индонезийски пирог с разнообразен пълнеж от шоколад и настъргано сирене до фъстък и парченца банан. Можете да го купите от уличните търговци в Индонезия.

13
      Испания. Хамон иберико (Jam'on Ib'erico)
     
    Хамон иберико е пикантна шунка от задните части на свинята. Това традиционно испанско ядене, което се сервира с чаша вино, хляб и маслини.

14
                           Италия: пица (Pizza)
    
    Родното място на пицата е Неапол, град в южна Италия. Пицата в неаполитански стил винаги е хрускаща и съдържа висококачествени продукти : пресни домати, моцарела, босилек и месо. В Италия направата на пица се приема за изкуство, а този който я приготвя  - за художник.

15
                                                 Канада. ПутИн (фр.Poutine)
                                                 /няма нищо общо с ПуТИН/
             
  Родено в Квебек, пУтин представлява възхитителен празник на калориите, което ще ви сгрее отвътре: картофи фри /изпържени във фритюрник картофи/, обилно покрити с кафяв сос и високомаслена извара.

16
          Китай. Задушени на пара уонтони /тестени листа/ (Xiaolongbao)

  Трудно е да се избере само едно ястие от такава голяма и многообразна страна като Китай, но  xiaolongbao /задушени на пара уонтони/ се явяват едно от най-незабравимото ястие на страната. Родното им място е Шанхай и обикновено се пълнят с месо и бульон и се варят на пара в бамбукови кошници.


17
                      Малайзия. Нази лемак (Nasi lemak)

   Неофициалното национално ястие на Малайзия се явява нази лемак – ориз, приготвен в кокосово мляко и листа от пандана. Блюдото традиционно се поднася завито в листо от банан с лютиво чили, аншуа, фъстъци и варени яйца. Много хора считат, че това ястие лекува от махмурлук.

18
Мексико. Сос моле (Mole sauce)
 
  Приготвеният от 100 компонента сос моле се явява един от най-сложните сосове в света и има богат кремообразен, шоколадов и пикантен аромати. За негова родина се считат районите Пуебло и Оахака, но ще го срещнете и по цяло Мексико с пилешко или енчилада. 

 
19
Норвегия. Ракфиск (Rakfisk)

     Ракфиск  е пастърва, която е стояла в сол няколко месеца. Не изисква специално приготвяне и се поднася с лук и сметана. Норвегия дълго време е била бедна страна. Дългата зима е принуждавала хората да се запасяват с храна преди да падне снега и да се хранят с нея. Поради тази причина, традиционната норвежка храна много често се осолява, опушва, или се съхранява по други методи.

20
Обединени арабски емирства. Шаурма (Shawarma)


    Шаурма се явява една от достъпните ястия в скъпите ОАЕ, което обяснява защо е останало като едно от най-популярните в тази страна. Тя е безквасен хляб, в който е завито накълцано печено месо - обикновено смес от агнешко, пилешко, пуешко и говеждо и зеленчуци. Отгоре често го намазват с хумус,тахини, или лютив сос.

21
Португалия. Франсезиня (Francesinha)

    Франсезиня  е португалски сандвич от хляб, шунка, linguica (пушен свински колбас) и пържола, покрити отгоре с разтопен кашкавал и доматен сос. Прекрасно се съчетава със студена бира.

22
Русия. Борш (Borscht)

    Всеки турист при посещение в Русия непременно трябва да пробва борш - супа, приготвена от червено цвекло. Сервира се горещ и е особено приятен  в студено време. Често в него са добавя и лъжица сметана. Прекрасно мезе за руска водка.

.
23
                              Румъния. Сармале (Sarmale)

    Сармале са румънски сърми от кисело зеле, пълнени с ориз и кайма.

.
24
      Саудитска Арабия. Кабса (Kabsah)

   Блюдо с ориз и голямо количество подправки като карамфил, кардамон, шафран, канела, пипер, индийско орехче и лаврови листа. Обикновено се поднася с месо и зилинчуци. Това ястие се среща  навсякъде в Близкия изток, но е особено популярно в Саудитска Арабия.

25
Словакия. Кнедли със сирене (Bryndzove Halusky)

   Кнедлите със сирене са неголеми картофени кнедли, които се поднасят с меко овче сирене и бекон.

26
Словения. Крански колбас (Kranjska klobasa)

    Крански колбас е словенски колбас от свинско месо, приличащ на полския, но е с по-малък размер. Приготвя се от свинско месо /като 20 % са парченца бекон/, сол, вода, пипер и чесън. 


27
САЩ. Хамбургер (Hamburger)
    
     Кухнята в САЩ е толкова разнообразна, че е трудно да се определи само едно блюдо като най-типично американско. Но за туристите най-запомнящ е хамбургерът, особено в съчетание с хрупкави пържени картофки и млечен коктейл.


28
 
Украина. Вареники (Varenyky)

   Варениките са кнедли с пълнеж от картофено пюре, сирене, кисело, или прясно зеле, или месо. Варят се и ги поднасят със свинска мазнина, лук и сметана.

29
Уелс. Пироги на Кларк (Clark’s Pies)

   Наричат ги още «Clarkies» или «Clarksies». Това са пикантни пироги, чиято родина е Кардиф, Уелс. Рецептата за пирогите се пази в най-строга тайна,но обикновено съдържат месо, зеленчуци и сос.

30
Филипини. Адобо (Adobo)

   Адобо e толкова популярно във Филипините, че някои го определят като неофициално национално ястие. То представлява свинско, или пилешко месо, приготвено в оцет, соев сос и чесън. Известно време се вари в марината, за да поеме ароматите, след което се пече до зачервяване.  


31
Хърватия. Пажски кашкавал (Paski sir cheese)

 Пажският кашкавал е твърд кашкавал от овче мляко. Произвежда се на хърватския остров Паг в Средиземно море и се изнася по целия свят.

32
Шотландия. Пушена сьомга с черен хляб (Smoked salmon on brown bread)
      
   Това е любимо ястие в Шотландия. Шотландците поливат сьомгата с пресен лимонов сок и я ядат с обикновен препечен черен хляб със зехтин, или кашкавал.


33
Южна Африка. Пастърма (Biltong)


   Приготвя се от бланширано говеждо, или екзотично месо, например щраусово, нарязано на тънки ленти. Тези ленти от осолено пикантно месо имат действително възхитителен вкус.
 

34
Южна Корея. Панчхан (Banchan)

    Традиционната храна в Южна Корея се състои от такъв брой гарнитури, че е почти невъзможно да се избере само едно ястие. Корейците коонсумират малки порции панчхан поднесени с ориз като kimchi (пикантно зеле), guk (супа), gochujang (с подправка чили), jiggae (различни меса или задушени зеленчуци).


35
Япония. Кацудон (Katsudon)

    Суши може да бъде идеалното японско ястие, но кацудон просто не бива да се пропуска. Кацудон е хрупкав, изпържен във фритюрник свински котлет, покрит отгоре с яйце и подправки. Поднася се с купичка ориз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Веско

преди 9 години

Та за ракафискНе се поддавайте на лош превод от википедия, там пишат всякви ***! Това не е просто осолена риба, а ферментирала в собствената си кръв с малко сол, като се заравя в земята увита в листа за няколко месеца. Самите норвежци казват, че е ужасна смрад, но такива са били времената. Търсили са начин да запазят някаква храна за зимата. Виж при желание може да пробвате лутефиск, продава се в суперите по Коледа. Консервирана е в сода каустик и мяза на медуза ама бива!

6

Веско

преди 9 години

Хубава идея, ама да беше споделен личен опит, а не преписано отнякъде и снимки от където падне. Така се получават доста заблуди. Примерно борш се смята, че е украинска супа. В Русия правят шчи, което не е същото, а аз бих препоръчал уха! За сърмите е срамота направо, особено като се вижда и мамалигата в чинията. Но повода за коментара ми е ракафиска, ама не стигат буквите :)

5

дотук не видях

преди 9 години

нищо, което да ме убеди да ям. най-ужасните и отровните храни ги дават за най-популяри. Как няма едно българско ястие вътре. ***-ориз с незнам си какво. А защо да не е жито-сто пъти по-вкусно и полезно. А сьомгата държана с месеци в буркан-това сиг. са деликатеси за чужденци, за дас е трупат печалби. Никой местен няма да яде такива отрови. Наденица-какво му е националното. има я навсякъде, където колят животни. Или недопечено тесто с нещо си вътре. За сармите писаха.Голяма деградация .

fallback