Снимка: Bulgaria ON AIR

Този кръг на ескалация приключи. Така д-р Мариян Карагьозов от Института по балканистика към БАН коментира ударите на Израел по цели в Иран рано в събота. И допълни: "Чакаме следващия рунд."

Той поясни още: "Една дълбока въздишка на облекчение се откъсна от много хора, когато видяхме какъв е бил обхватът на израелските удари, тъй като се избегнаха удари срещу иранската ядрена инфраструктура. Това се смяташе, че би могло евентуално да стимулира Иран да развие ядрената си програма. На второ място, ударът не беше срещу нефтени обекти, което можеше да застраши световните цени на петрола", коментира още Карагьозов.

Според специалиста към момента по-скоро няма риск от ядрен конфликт.

"Иранската ядрена програма за момента не е стигнала до етапа за разработване на ядрено оръжие. Тя има обогатен уран, но все още вероятно не са произведени атомни бойни глави", подчерта д-р Карагьозов пред Bulgaria ON AIR.

В Ливан ситуацията е доста крехка и нестабилна, тъй като страната е дом на над милион бежанци от съседна Сирия, прогонени от войната там, каза още историкът. И подчерта: "Когато Израел е създаден през 1948 г., са изгонени около 750 хиляди палестинци от техните родни места. Една част от тях отиват в Сирия, в Йордания, в Ивицата Газа. Една част отиват в Ливан. Ливан е като цяло много етнически разнообразна страна."

По думите му от началото на септември при мащабните удари на Израел срещу Ливан вече са загинали повече хора, отколкото при т.нар. втора ливанска война през 2006 г.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase