Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Ръководителят на НАТО Марк Рюте заяви, че военният алианс ще застане до своя съюзник Турция на фона на смъртоносна атака срещу централата на Turkish Aerospace Industries, една от най-важните отбранителни и авиационни компании в Турция.

Oще по темата
"Дълбоко тревожни съобщения за убити и ранени в Анкара. #НАТО застава до нашия съюзник #Турция. Категорично осъждаме тероризма във всичките му форми и следим отблизо развитието", написа Рюте в публикация в социалната мрежа X.

Deeply concerning reports of dead and wounded in Ankara. #NATO stands with our Ally #Turkey. We strongly condemn terrorism in all its forms and are monitoring developments closely.

— Mark Rutte (@SecGenNATO) October 23, 2024


Изявлението му дойде, след като двама нападатели убиха петима души и раниха 22 други в сряда при терористична атака, която Анкара нарече в централата на турската аерокосмическа индустрия, където според свидетели са чули стрелба и експлозия.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая каза, че и двамата нападатели са били убити след атаката, като добави, че двама от ранените са в критично състояние. Телевизионни оператори показаха кадри на въоръжени нападатели, влизащи в сградата на TUSAS близо до Анкара, пише Ройтерс.

"Двама терористи бяха неутрализирани при терористичната атака срещу обекта TUSAS Ankara Kahramankazan", каза още Йерликая. Тя добави, че извършителите са „много вероятно“ да са членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

"Стилът на акта показва, че много вероятно ПКК е извършила атаката. След като идентификацията приключи и другите доказателства станат по-ясни, ще споделим по-конкретна информация с вас", добави той.

Турските военновъздушни сили са извършили въздушни удари в Северен Ирак и Северна Сирия и са унищожили 32 цели на ПКК, съобщи министерството на отбраната късно в сряда, като добави, че много членове на ПКК са били убити. Прокуратурата е започнала разследване, съобщи държавната Анадолска агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

ПроСоТо

преди 1 час

и аз така мисля.18..Генетично увредените "Деца на Израил" не понасят некой да е против тех....А Ердо показа какво мисли за Газа..

18

Атаката беше

преди 2 часа

организирана от Мосад, за да не се меси Ердоган в техните работи. Обикновено ПКК се хвали, когато направи нещо подобно.

17

Турко-циганска драма

преди 2 часа

Западът не подкрепя чатаев, бомбаев и нагъзаев, просто използва мюмюните понеже са просто устроени елементарни частици, лесни за употреба и злоупотреба!

fallback