Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телефонен разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху френският президент Еманюел Макрон заяви, че ООН трябва да изиграе “пълната си роля“ в Южен Ливан, за да даде възможност за завръщане на цивилните, съобщиха от Елисейския дворец, предаде АФП.

“ООН трябва “да изиграе пълната си роля в Южен Ливан, за да даде възможност на цивилното население да се завърне по домовете си, в безопасност, от двете страни на границата между Ливан и Израел“, заяви държавният глава. Макрон поиска  от израелския министър-председател “да се запазят инфраструктурите, да се защити цивилното население и да се установи възможно най-бързо прекратяване на огъня“ в Ливан, допълни френското президентство.

Той осъди и действията на израелската армия срещу мироопазващата мисия на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ).

Според ЮНИФИЛ, която има 10 000 миротворци, израелската армия “умишлено е разрушила“ една от нейните “наблюдателни кули“ в Марвахин (Южен Ливан) на 20 октомври. Предишната седмица тя обвини израелските войски, че “многократно“ и “умишлено“ са обстрелвали нейните позиции.

В телефонния разговор двамата лидери обсъдиха и положението в Газа.

Смъртта на лидера на Хамас Яхия Синуар, убит на 16 септември от израелски войници и смятан за организатор на нападението на 7 октомври 2023 г., трябва да бъде „възможност за започване на нов етап от преговорите, за да се установи прекратяване на огъня в Газа, да се освободят всички заложници и да се даде възможност за масови доставки на хуманитарна помощ“, подчерта френският президент.

Накрая Еманюел Макрон заяви, че е решен да води “взискателен диалог с властите в Техеран“ в момент, когато армията удължава офанзивата си срещу подкрепяното от Иран ислямистко движение Хизбула след почти месец война. / БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase