Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Смъртта на лидера на “Хамас“ Яхия Синуар, смятан за архитект на атаките срещу Израел от 7 октомври, открива “нова възможност“ за примирие в палестинската територия, каза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

“След смъртта на Яхия Синуар се открива нова перспектива и ние трябва да се хванем за нея, за да постигнем спиране на огъня и освобождаване на заложниците в Газа и да работим за политическо решение“, каза Борел пред журналисти. Той участва в срещата на министрите на отбраната на страните от Г-7 в Неапол.

Борел добави, че трябва да се даде възможност за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците.

Вчера в социалната мрежа Х Борел нарече смъртта на Яхия Синуар “повратна точка за Близкия изток“.

“Заложниците трябва да бъдат освободени и войната в Газа, Западния бряг и Ливан трябва да бъдат прекратени“, написа той.

По-рано днес Борел предложи да се засили мандатът на мироопазващата мисия на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), която понастоящем не може да се намесва между „Хизбула“ и Израел и която обвинява израелската армия, че умишлено обстрелва нейни позиции.

“Те не могат да действат самостоятелно; очевидно ролята им е ограничена. Бихме могли да предвидим разширяване на тази роля, но това ще изисква решение на Съвета за сигурност на ООН“, каза Борел.

Той призова за прилагане на Резолюция 1701 на ООН, която сложи край на войната между Израел и “Хизбула“ през 2006 г. и която предвижда в южната част на Ливан, граничеща с Израел, да бъдат разположени само мироопазващи сили и ливанската армия. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Христо Христов

преди 34 минути

Тоя д'е'мент да не се сополиви, ми да каже какво става с победата на бойното поле в Украйна. Успя ли контранастъплението, взеха ли урките вече Крим?

10

Анонимен

преди 2 часа

С олигофренските си изказвания, тия се надпреварват да стимулират и натопорчат всички мюсюлмани за джихад срещу нещастното европейско население.

9

Този умник предложи

преди 2 часа

на страните от ЕС да вземат заеми и да ги дават на Украйна.То дадените и досега средства са изкрадени и съсипани,тя отказва да плаща взетите кредити и никой не иска да и дава.Затова дъртият титан на мисълта реши че е време отново да бъдат прецакани пионките от ЕС.Дали ще му се върже някой(може,ако управленците му са като нашите дупедавци)?А този отказал ли се е от заплатата си в полза на украинските корумпета?

fallback