Снимка: ЕПА/БГНЕС

Уилям Бърнс, директор на ЦРУ каза пред CBS News, че докато американската разузнавателна общност вярва, че нито Израел, нито Иран искат “тотален конфликт“, съществува голям риск от грешни решения. Бърнс каза, че сме изправени пред  реалната опасност от по-нататъшна ескалация на конфликта“.

Той казва, че Израел "претегля много внимателно" как ще отговори на атаката на Иран миналата седмица, при която Техеран изстреля около 200 балистични ракети, но предупреждава, че има потенциал за "погрешни преценки".

“Близкият изток е място, където през цялото време се случват сложни неща“, каза още Бърнс и сподели, че докато иранската атака разкри някои ограничения във военния капацитет на Иран, „това не означава, че тези способности все още не са достатъчно мощни и това е нещо, което не само Израел, но и Съединените щати също трябва да приемат много сериозно“.

Що се отнася до ядрената програма на Техеран, Бърнс казва, че е изглеждало, че тя е била ускорена, но не изглежда, че Иран е отменил решението за спиране на нейния аспект на въоръжаването, цитира “Труд”.

Обръщайки се към Газа, Бърнс казва, че усилията за постигане на сделка за заложници и прекратяване на огъня са “неуловими“, въпреки че понякога се доближават.

“Залогът в Газа е оформен от политическа воля“, казва Бърнс. “В крайна сметка не става въпрос само за скоби в текстовете или творчески формули, когато се опитвате да договорите сделка за заложници и прекратяване на огъня. Става дума за лидери, които в крайна сметка трябва да признаят, че перфектното рядко присъства в менюто, особено в Близкия изток”, каза още директорът на ЦРУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase