Снимка: БГНЕС
fallback

Самолети над Близкия изток трябваше да прекратят полетите си вчера, след като Иран започна ракетна атака срещу Израел.

Въздушното пространство над Иран, Израел, Йордания, Ирак и други страни в региона беше затворено, което накара авиокомпаниите да променят маршрутите на полетите си, за да запазят пътниците и екипажа в безопасност.

Европейските лидери осъдиха атаката на Иран и напрежението е високо, докато светът чака да види как Израел ще отговори.

Общо 81 полета бяха отклонени от 16 авиокомпании във вторник.

Според FlightRadar24 най-малко три полета, извършвани от германския превозвач Lufthansa по пътя към Индия и Дубай, са обърнали, преди да достигнат въздушното пространство на Иран. Пътуванията им обратно в Европа удължиха времето за полет с до осем часа.

Друг полет, управляван от Swiss от Цюрих до Дубай, е отклонен към Анталия, Турция, малко преди да премине в Иран, показва FlightRadar24.

Уебсайтът за проследяване на полети също показа, че няколко полета на Emirates, пътуващи за Дубай, са засегнати. Авиокомпанията каза на AirlineGeeks, че отклонява някои полети и отменя други.

"Ние следим отблизо ситуацията и полагаме всички усилия, за да осигурим минимално прекъсване на клиентите, като същевременно помагаме на засегнатите", каза говорител на Emirates.

Полет на British Airways от Лондон до Дубай, полет на Royal Jordanian Airlines от Париж до Аман и полет на израелска авиокомпания El Al от Родос, Гърция, до Тел Авив, са били отклонени към Ларнака, Кипър, показват данните на FlightRadar.

British Airways каза пред Business Insider: "Безопасността и сигурността винаги са нашите най-високи приоритети и ние непрекъснато оценяваме и коригираме нашите операции".

Къде в Близкия изток въздушното пространство в момента е затворено?

През целия ден някои ограничения бяха отменени, каза FlightRadar24.

Йордания и Ирак отвориха отново за полети късно във вторник местно време, въпреки че малко от тях преминаваха през региона.

Иран удължи затварянето на въздушното си пространство в очакване на отмъщението на Израел за тяхната атака.

Как пътуващите са засегнати от затварянето на въздушното пространство в Близкия изток?

Много европейски и азиатски авиокомпании летят над Близкия изток по пътя си между редица популярни дестинации и изразиха опасения, че необходимото пренасочване ще удължи времето на полета и ще увеличи разходите за гориво.

Въздушното пространство в целия регион често е измъчено от рискове и сложности поради продължаващи конфликти.

Въздушното пространство на Иран е едно от най-често използваните от авиокомпаниите, пътуващи между Европа и Индия или Югоизточна Азия.

В началото на войната на Израел срещу Хамас в Газа на 7 октомври 2023 г. авиокомпаниите бяха принудени да отменят или променят маршрутите на полетите през и около Тел Авив. Оттогава ситуацията се следи отблизо.

Продължаващото затваряне на въздушното пространство може да накара авиокомпаниите да добавят часове полетно време, за да заобиколят Иран и Израел, за да достигнат до места в Европа, Близкия изток, Индия и извън тях - подобно на това, което се случи, след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г. Авиокомпании като Japan Airlines, British Airways, и Finnair добавиха до четири часа полетно време, за да избегнат въздушното пространство на Кремъл при полети между Азия и Европа на фона на затварянето на руското въздушно пространство и санкциите.

Въпреки че е невъзможно да разберете по какъв маршрут ще премине вашият полет предварително, можете да наблюдавате маршрутите на полета на същия полет в предишни дни. Това може да ви даде някои указания дали вашият полет е вероятно да бъде отклонен или да отнеме повече време от обикновено.

Както винаги, проверете състоянието на полета си чрез уебсайта или приложението на вашата авиокомпания, преди да се отправите към летището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Pilot

преди 43 минути

Летете до Европа, Острова, САЩ,Канада, Исландия и няма да имате проблеми, но избягвайте пространството на Рассия, защото ония xaйвaни имат табиет да тестват супер-дупер земля-воздух по самолети на гражданската авиация.

6

Анонимен

преди 50 минути

B статията пише така: 'Европейските лидери осъдиха атаката на Иран и напрежението е високо, докато светът чака да види как Израел ще отговори.' Да, обаче това просто показва как християнска Европа не е честна и просто иска да доминира над ислямския свят и да им ползва природните богатства и да им унижава хората. Ако бяха честни, щяха да осъдят Израел. Дори хората в Израел повече уважават такива като мен, отколкото такива като европейските продажници.

5

Кравар Евроатлантик

преди 2 часа

Газа приключи, хизбула е наред. След тях като гледам и Иран ще оправят.

fallback