Снимка: БГНЕС/ EPA

Доставките на храни за Газа намаляха рязко през последните седмици, тъй като израелските власти въведоха ново митническо правило за част от хуманитарната помощ и отделно намаляват доставките, организирани от бизнеса, казаха пред Ройтерс хора, участващи в доставянето на стоки до Газа.

Още по темата

Новото митническо правило се прилага за конвои с камиони, наети от ООН за транспортиране на помощ от Йордания до Газа през Израел. Съгласно правилото лица от хуманитарни организации, изпращащи помощ, трябва да попълнят формуляр, предоставящ паспортни данни, и да поемат отговорност за всяка невярна информация в пратка.

Източниците на агенцията, пожелали анонимност, заявиха още, че хуманитарните агенции оспорват това изискване, което беше обявено в средата на август, защото се опасяват, че подписването на формуляра може да изложи персонала на правни проблеми, ако помощта попадне в ръцете на Хамас или други врагове на Израел.
В резултат на това пратките не минават през Йорданския маршрут - ключов канал за доставки за Газа - от две седмици. Спорът не е засегнал доставките през Кипър и Египет, казаха още източниците.


В паралелен ход израелските власти ограничиха търговските доставки на храни до Газа на фона на опасения, че Хамас се облагодетелства от тази търговия, казаха хора, запознати с въпроса, и източници от индустрията.
Данните на ООН и израелското правителство показват, че през септември доставките на храни и помощи са паднали до най-ниското си ниво от 11 месеца.
Израелската военна хуманитарна единица Cogat, която наблюдава помощите и търговските доставки за Газа, потвърди, че нито един нает от ООН конвой не се е придвижил от Йордания до Газа от 19 септември, но говорител каза, че Израел не блокира стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase