Снимка: БГНЕС
fallback

Дипломатът Любомир Кючуков анализира напрегната ситуация в Близкия изток и сподели, че ескалацията вече е без задръжки.

"Това е новият етап след убийството на Хасан Насралла в отношенията между Израел и Хизбула, защото досега винаги ответните удари се съобразяваха с възможния ответ на ответа", допълни Кючуков.

Пред БНТ бившият зам.-министър на външните работи каза още, че червената линия вече е премината. "Безспорно Хизбула е отслабена, но не е ликвидирана", допълни той.

Според Кючуков Нетаняху е решил, че сега е моментът да се "разправя с Хизбула", използвайки инерционното управление на Джо Байдън в САЩ. Според дипломата от Израел може да се очаква сухопътна операция. Ключов фактор, според него, е реакцията на останалите регионални и глобални играчи. На първо място, разбира се - Иран.

"Тече процес на взаимна радикализация", допълни дипломатът и уточни, че Иран до момента в "тази игра на ответните удари, но със задръжки". И е много опасно дали Иран ще запази тези задръжки след удара.

Според дипломата Израел се опитва да отслаби всички прокси структури на Иран. По думите на Кючуков Нетаняху има нужда от война заради своето политическо оцеляване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

пАЗИ БОЖЕ!!!

преди 11 минути

До Анонимен.... Цитат: "Жалко е да четеш, че български дипломат се изказва по този начин." ...............ЖАЛКО Е КОГАТО ЖАЛКИ ХОРА, КАТО АВТОРА НА ЦИТАТА ИЗКАЗВАТ НЕВЕЖО МНМЕНИЕ. ТОВА Е ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ НА СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ В КОЙТО ЖИВЕЕМ - ДАВА СЕ ТРИБУНА НА ПОСРЕДСТВЕНОСТТА И НЕВЕЖЕСТВОТО, СОЛИДНО ПОДПЛАТЕНИ С НАГЛОСТ,БЕЗОЧИЕ И ПРОСТАЩИНА

5

Анонимен

преди 2 часа

Повечето дипломати са предатели

4

Анонимен

преди 2 часа

Жалко е да четеш, че български дипломат се изказва по този начин.

fallback