Снимка: БГНЕС

При израелски въздушни удари по Ливан са загинали най-малко 492 души, включително 35 деца, съобщи Министерството на здравеопазването, което е най-смъртоносният ден на трансгранично насилие от началото на войната в Газа.

Арабските държави остро осъдиха Израел за ескалацията на военните действия с Хизбула, които се засилиха до нива, невиждани от близо година.

Войната избухна, след като Хамас и други палестински бойци започнаха безпрецедентна атака срещу Израел на 7 октомври, привличайки Хизбула и други подкрепяни от Иран групировки.

Израел заяви, че е убил „голям брой“ бойци на Хизбула, когато е нанесъл удари по около 1600 обекта в Южен и Източен Ливан, включително „целенасочен удар“ в Бейрут в рамките на така наречената от израелските военни операция „Northern Arrows“.

Хизбула заяви, че Али Караке, нейният трети главнокомандващ, е жив и се е придвижил на безопасно място, след като според източник ударът по столицата е бил насочен срещу него.

Групировката заяви, че е изстреляла „залпове“ ракети по израелски военни обекти, след като държавните медии съобщиха за нови набези в Източен Ливан.

Хората в израелския крайбрежен град Хайфа бяха видени да бягат, за да се скрият, когато прозвучаха сирените за въздушно нападение.

Ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че при ударите са загинали 492 души, включително 35 деца и 58 жени, а 1645 души са били ранени. Министърът на здравеопазването Фирас Абиад заяви, че „хиляди семейства“ са били разселени.

Експлозиите в близост до древния град Баалбек в Източен Ливан изпратиха дим в небето.

„Заспиваме и се събуждаме от бомбардировки... в това се превърна животът ни“, каза 60-годишната Вафаа Исмаил, домакиня от южното село Завтар.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase