Снимка БГНЕС, архив
fallback

11 души са загинали, а хиляди ранени при поредица от едновременни взривове на пейджъри на територията на Ливан, съобщи здравният министър на страната Фирас Абиад. Информацията от снощи бе за 2800 ранени (200 от тях в критично състояние), а днес общата бройка надхвърли 4000. Взривове имаше и в Сирия.

Сред ранените е и иранският посланик в Ливан Моджтаба Амани. Огромната част от засегнатите обаче са членове на шиитското движение "Хизбула", които контактуват помежду си предимно чрез пейджъри. Пейджърите са били нов модел, който отскоро се ползва от "Хизбула", пише "Сега".

Хилядите експлозии са станали в рамките на 30 минути, като най-много взривове са станали в бейрутския квартал Дахия, в който е централата на Хизбула.

Затова и министърът на информацията на Ливан Зиад Макари побърза да определи експлозиите като израелска агресия.

"Хизбула" също обвини Израел, вътрешен източник от движението обяви, че инцидентът е резултат от „израелски пробив“ в комуникациите на организацията.

"Хизбула" освен това потвърди, че експлозиите са убили негови членове, както и малко момиче, а стотици други хора от редиците на групировката са сред ранените.

Инцидентът е първият по рода си, откакто "Хизбула" започна да почти ежедневно да обстрелва Израел в подкрепа на съюзника си "Хамас". Именно палестинска сунитска ислямистка терористична политическа организация предизвика войната в Газа, след като на 7 октомври миналата година нападна Израел.

Във връзка с експлозиите ливанското министерството на здравеопазването помоли „всички болници в... районите в близост до местата, където се намират ранените, да бъдат в повишена готовност и да повишат нивото си на готовност“, а „всички здравни работници спешно да отидат на работните си места“, за да окажат помощ. Ливанският Червен кръст пък заяви, че е във „висока степен на готовност“.

Появиха се основно спекулации защо се е случило това. Прокремълският "Телеграм" канал Mash твърди, че 20-грамов взрив PETN е бил поставен в пейджърите. Това го била извършила израелската тайна служба "Мосад", след което дистанционно е задействала взрива, повишавайки температурата на батерията до 96 градуса. "Хизбула" се снабдила с устройствата преди 5 месеца. Лидерът на организацията наредил да се отърват от смартфоните, защото израелските служби лесно ги проследяват. "Мосад" узнала за поръчаните пейджъри и съгласувала операцията с премиера Нетаняху, членове на кабинета и шефовете на спецслужбите. Тази версия разказа и "Ройтерс", позовавайки се на източници, сред които и високопоставен член на ливанските служби.

САЩ не са свързани по никакъв начин с експлозиите на пейджъри в Ливан, заяви Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

14 души са били ранени и в Сирия при експлозия на пейджъри, използвани от "Хизбула".

"14 души с неустановена засега националност са били ранени в Дамаск и околностите му, след като пейджъри, използвани от "Хизбула", са се взривили“, обяви Сирийският център за наблюдение на човешките права.

"Хизбула" обеща отговор на случилото се. Групировката е убедена, че зад атаката стои Израел. Иранският външен министър Абас Арагчи също определяйки случилото се като "терористичен акт", за който е виновен Израел. От своя страна Израел не е коментирал експлозиите, но късно снощи беше проведено заседание на военното командване на страната. Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан обсъди ситуацията с премиера на Ливан Наджиб Микати и изрази съболезнованията на Анкара.

Операция на Мосад

Израелската шпионска агенция Мосад е успяла да сложи експлозиви в 5000 пейджъра, внесени от ливанската групировка "Хизбула" няколко месеци преди смъртноносните взривое във вторник, твърди високопоставен източник от ливански служби за сигурност пред Ройтерс. Информацията е потвърдена и от други източници на агенцията.

Операцията на Мосад се смята за безпрецедентен пробив в сигурността на "Хизбула", след който хиляди пейджъри се взривиха едновременно в Ливан, убивайки девет души и ранявайки близо 3000 други, включително пратеника на Иран в Бейрут.

Пейджърите са купени от базираната в Тайван компания Gold Apollo, но компанията каза в изявление, че не е произвела устройствата. Те са произведени от компания, наречена BAC. "Хизбула" се зарече да отмъсти на Израел, чиито военни отказаха да коментират взривовете.

Заговорът е бил подготвян дълго време, казват няколко източника пред Ройтерс. "Хизбула" е поръчала 5000 бийпъра от Gold Apollo, които според няколко източника са били внесени в страната по-рано тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимна

преди 1 ден

Браво! Чудесно радикално решение на проблема :)))))

22

Анонимен

преди 1 ден

Че кой ги кара да ползват пейджъри в деншно време

21

Никола Стефанов

преди 1 ден

Е, експлодиращите телефони и лаптопи са си класика на МОСАД в жанра. Изненадам съм, че израелците не почнаха с убийствата в Ливан по-рано.

fallback