Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

"Ислямска държава" пое отговорност във вторник за смъртоносната експлозия в столицата на Афганистан Кабул ден по-рано, пише Reuters.

В публикация в акаунта си в Telegram групировката каза, че един от нейните членове е взривил жилетка с експлозив, убивайки и ранявайки повече от 45 души. В понеделник говорителят на полицията в Кабул Халид Задран каза, че експлозията е убила шестима души и ранила други 13.

Взривът избухна в югозападния квартал Кала Бахтияр в Кабул.

След завръщането на талибаните на власт през август 2021 г. броят на терористичните нападения в Афганистан значително намаля. Въпреки това се смята, че разклоненията на "Ислямска държава" все още са активни в страната. Те са основен съперник на управляващите талибани и са извършвали преди нападения срещу училища, болници, джамии и шиитски райони в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Петър

преди 2 седмици

Просто Израел очакваха по-лошо да стане в Афганистан. То, не че е много хубаво това което е сега, но Израел очакваха да е много по-лошо. И за да стане по-лошо, пращат другото тяхно създание да прави атентати на първото тяхно създание. Много е лесно да се управляват бедни и зависими хора, които навсичкото отгоре са и необразовани и често озлобени, защото някой от другите племена някога е убил някой техен близък. Лесно е да ги навиеш да правят пакости, без да осъзнават какво точно правят.

9

Петър

преди 2 седмици

Даже точно Путин ако си спомняте, съвсем официално даде нареждания да се установят дипломатически връзки с властта на талибаните. На него му е все тая дали талибаните ще управляват в Афганистан или някой друг. Той търси позиция в която да си има приказка с властващите и да не му създават ядове близо до него. Дреме му, че едно време ЦРУ са създали талибаните. Той си гони интереса с най-ниска цена да мине и това е.

8

Петър

преди 2 седмици

"САЩ напусна Афганистан защото войната в Украйна беше на прага" - В това нещо което си казал няма много логика. САЩ напуснаха Афганстан, защото просто вече нямаха изгода да бъдат там, пък и даваха големи загуби срещу обикновени козари които играят партизанска война на техен терен. Иначе ако си правят сметката, че ще има война в Украйна, даже са щели да стоят там и да пречат на Русия в задния двор. Даже нищо чудно Русия да са се решили на инвазия едва след като са видели американците да напускат.

fallback