Снимка: БГНЕС/ EPA

Правителството на талибаните в Афганистан забрани MMA, съобщава ДПА, цитирайки телевизионния оператор TOLOnews. Ахмадула Васик, ръководител на отдела за физическо възпитание и спорт, каза, че моралната полиция на страната е забранила пълноконтактния спорт поради насилствения му характер и потенциалния риск от смърт.

MMA, популярен спорт сред афганистанската младеж, не е олимпийски спорт, тъй като не отговаря на всички критерии, определени от Международния олимпийски комитет, главно поради съображения за безопасност.

В четвъртък талибанското правителство ратифицира Закона за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока, който беше критикуван от Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан.

Законът, наред с други изисквания, налага кодове за облекло и поведение както за мъжете, така и за жените.
Талибанското правителство защити новоприетия закон за морала като отражение на ислямските ценности и принципи.
В понеделник главният говорител на талибаните Забихула Муджахид отхвърли опасенията, изразени от ООН и други, като неоснователни.

„Отговорност на всеки мюсюлманин и ислямско правителство е да насърчава доброто и да забранява злото“, каза Муджахид.

Говорителят на талибаните призова немюсюлманите да разберат ислямските ценности, преди да изразят резерви или възражения. В изявлението се подчертава, че законът ще се прилага справедливо и справедливо.

Дипломатическата мисия на ООН в Афганистан нарече закона „тревожна визия за бъдещето на Афганистан“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase