Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Иран заяви, че Израел е загубил силата си да възпира и че стратегическият баланс в региона се е изместил срещу него след атаките на ливанската въоръжена групировка "Хизбула", съобщава Reuters.

"Хизбула" изстреля стотици ракети и дронове срещу Израел рано в неделя, докато израелската армия каза, че е ударила Ливан с около 100 самолета, за да осуети по-голяма атака, в един от най-големите сблъсъци за повече от 10 месеца гранична война.

"Въпреки всеобхватната подкрепа на държави като Съединените щати, Израел не можа да предвиди времето и мястото на ограничен и управляван отговор от съпротивата. Израел загуби силата си на възпиране", написа говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани в социалната мрежа X.

Канаани добави, че Израел "сега трябва да се защитава в рамките на своите окупирани територии" и че "стратегическите баланси са претърпели фундаментални промени" в ущърб на Израел.

Всяко голямо разпространение на битките, които започнаха успоредно с войната в Газа, рискува да се превърне в регионален пожар, който обхваща Иран, поддръжника на "Хизбула", и Съединените щати, основния съюзник на Израел.

Лидерът на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала каза, че баражът на групировката, репресия за убийството на старши командир Фуад Шукр миналия месец, е бил завършен "по план".

С потвърдените три смъртни случая в Ливан и един в Израел след размяната в неделя и двете страни посочиха, че са щастливи да избегнат по-нататъшна ескалация засега, но предупредиха, че може да има още удари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Българинъ

преди 2 седмици

Поредната ислямистка пропаганда, преписана от Ал Джазира. Гнус. На 6-ти Октомври бе навечерието на подписване на поредния мирен договор - Израел-С.Арабия. За да осуетят мира, Иран нападна Израел, на 7-ми от Газа чрез Хамас и Ислямски Джихад, на 8-ми от Ливан и Сирия чрез Хизбалла, на 9-ти от Йемен чрез Хутите, на 10-ти от Ирак чрез иранските милиции. Междувременно, Хамас бе смазан и Израел гледа на север и на изток да направи от Бейрут и Дамаск още две Гази. Заслужено.

17

Анонимен

преди 3 седмици

Рано или късно тия циг..ни евреите ще бъдат затрити!

16

Антикомунист

преди 3 седмици

Иранците нали помнят как Израел им сриваше фабриките за обогатяване на уран..... Знаят ,че само чакат иранците да направят непремерен ход и да ги ударят с пълна сила... а и големия американски флот, които е наблизо съвсем ги обезкуръжава.

fallback