Снимка: БГНЕС/ EPA

Фактическото правителство на Афганистан прие закон за пропагандиране на добродетелта и предотвратяване на порока, който изисква използването на воал за покриване на лицата на жените и осъжда звука на женския глас на обществени места като престъпление срещу скромността, прилагайки по-стриктното тълкуване на ислямско право, съобщават световните агенции.

Законите бяха издадени в сряда, след като бяха одобрени от върховния лидер Хибатула Ахундзада, каза правителствен говорител, и обхващат аспекти от ежедневието като обществен транспорт, музика, бръснене и празненства, пише CNN.

Сред новите правила член 13 се отнася до жените: в него се казва, че е задължително жената да покрива тялото си по всяко време на обществени места и че покриването на лицето е от съществено значение, за да се избегне изкушението и изкушението на другите. Дрехите не трябва да са тънки, тесни или къси.

Жените също са задължени да се покриват пред немюсюлманските мъже и жени, за да избегнат поквара. Гласът на жената се счита за интимен и затова не трябва да се чува да пее, рецитира или чете на глас на публично място. На жените е забранено да поглеждат мъже, с които не са роднини по кръвна или семейна връзка и обратно.

„Прилагането на шериата и хиджаба е нашата червена линия. Не можем да преговаряме с никого по тези въпроси“, каза заместник-министърът на добродетелта и министър Мохамад Халид Ханафи.

Законите ще упълномощават министерството да бъде на първа линия в регулирането на личното поведение, налагане на наказания като предупреждения или арест, ако органите на реда твърдят, че афганистанците са нарушили законите.

Миналият месец в доклад на ООН се казва, че министерството допринася за атмосферата на страх и сплашване сред афганистанците чрез укази и методите, използвани за тяхното прилагане. Талибаните отхвърлиха доклада на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase