Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

ООН предупреди за неблагоприятните последици от израелските заповеди за масова евакуация в ивицата Газа. Според неправителствената организация заповедите застрашават живота на цивилните.

“Координаторът по хуманитарните въпроси за окупираните палестински територии Муханнад Хади предупреди днес, че поредните заповеди за масова евакуация, издадени от израелските сили, излагат хората в Газа на опасност и ги лишават от основните неща, от които се нуждаят, за да оцелеят“, заяви на пресконференция говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

“През този месец имаше средно по една заповед за евакуация на всеки два дни, което принуди четвърт милион палестинци да променят живота си за пореден път“, цитира Дюжарик думите на Хади.

“Хади заяви, че ако тези заповеди за евакуация имат за цел да защитят цивилното население, те всъщност правят точно обратното. Те принуждават семействата отново да бягат - често под обстрел и с малкото вещи, които могат да носят със себе си - в един все по-смаляващ се район, който е пренаселен, замърсен, с ограничени услуги и - подобно на останалата част от Газа - опасен“, отбелязва Дюжарик.

Пренебрегвайки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изискваща незабавно прекратяване на огъня, Израел продължава военната си офанзива в Газа след нападението на палестинската военна групировка Хамас на 7 октомври миналата година. Продължаващата блокада на Ивицата Газа доведе до остър недостиг на храна, чиста вода и медикаменти, като голяма част от региона е в руини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Българинъ

преди 2 седмици

ООН и УНВРА са Хамас и Ислямски Джихад.

6

Бля бля бля

преди 3 седмици

На никой не му пука за ООН, една скъпо платена и щедро грантово мотивирана бутафорна лаладжийско-чантаджийска сбирщайн фондацийка... Закривайййййй!

5

Анонимен

преди 3 седмици

Путин целува ли Корана, резнаха ли му чутото?

fallback