Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гостуващият пратеник на САЩ Амос Хохщайн предупреди, че времето за прекратяване на огъня в Газа изтича.
Той допълни, че споразумение за прекратяване на огъня може да помогне и за прекратяване на 10-месечната трансгранична размяна между ливанската Хизбула и Израел, предаде АФП.

Посещението му се случва ден преди да бъдат подновени преговорите за прекратяване на огъня между Хамас и Израел. Висши дипломати се опитват да предотвратят всеобща война, след като Иран и Хизбула се заканиха да отмъстят за неотдавнашните убийства на високопоставени лица.

На пресконференция в Бейрут Хохщайн каза, че с председателя на парламента Набих Бери, съюзник на Хизбула, са обсъдили “рамковото споразумение, което е на масата за прекратяване на огъня в Газа“.

“Двамата с него се съгласихме, че няма повече време за губене и няма повече основателни извинения от никоя страна за по-нататъшно забавяне“, добави Хохщайной. И допълни, че сделката трябва да даде възможност за дипломатическо разрешаване на проблема в Ливан, а също така и за предотвратяване избухването на по-широка война.

В края на миналия месец при израелски удар беше убит висшият командир на Хизбула Фуад Шукр в южните предградия на Бейрут, крепост на групировката, само няколко часа преди политическият лидер на Хамас Исмаил Хания да бъде убит в Техеран при нападение, за което беше обвинен Израел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase