Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Израелската армия пое контрола над стратегическия Филаделфийски коридор, който се намира по протежение на границата на Газа с Египет, предаде Асошиейтед прес, цитирайки израелските военни.

Това е цел, която според Израел е необходима в стремежа му да унищожи „Хамас“ в рамките на продължаващата вече осми месец война. Коридорът се намира по протежение на границата между Газа и Египет, близо до град Рафа, където израелските войски водят сражения.

Превземането на Филаделфийския коридор дава на Израел контрол върху ивица земя, за която той твърди, че е пълна с контрабандни тунели, по които се доставят оръжия и други стоки за „Хамас“ въпреки дългогодишната блокада, наложена от Израел и Египет.

Израел продължава да навлиза в южния град Рафа в Газа, където са разселени стотици хиляди хора, търсещи убежище от сраженията на други места. В резултат на увеличаващото се през последните дни насилие загинаха десетки палестинци.

Превземането на коридора може да усложни отношенията на Израел с Египет, който и преди е изразявал недоволство от напредването на Израел към границата му, включително когато Израел превзе граничния пункт "Рафа". Той е единственият пропускателен пункт между Газа и Египет. Кайро заяви, че всяко увеличаване на броя на войските в стратегическия коридор ще наруши мирното споразумение между страните от 1979 г.

Израелски военен служител, който говори при условие за анонимност в съответствие с военните разпоредби, каза пред АП, че Израел е уведомил Египет за превземането. Той каза, че по време на операцията са открити около 20 тунела, включително някои от тях, които досега не са били известни на Израел, както и 82 точки за достъп до тези тунели.

„Това означава, че можем да контролираме и имаме възможност да прекъснем жизнената връзка, която "Хамас" е използвала за попълване на запасите и придвижване", каза служителят.

Коридорът е част от по-голяма демилитаризирана зона, разположена от двете страни на цялата израелско-египетска граница. Съгласно мирното споразумение всяка от страните има право да разположи само малък брой войници или граничари в зоната, въпреки че броят им може да бъде променян по взаимно съгласие. По време на подписването на споразумението израелските войски контролираха Газа, докато Израел не изтегли своите сили и заселници през 2005 г.

Държавната египетска телевизия съобщи, че "няма никакви комуникации с израелската страна" относно твърденията за откриване на тунели по границите. Египет многократно е изразявал опасения, че израелската офанзива може да принуди палестинците да преминат през границата - сценарий, който според Египет е неприемлив.

Коридорът, който на места е широк около 100 метра, се простира на 14 километра от страната на Газа до границата с Египет и включва пропускателния пункт "Рафа".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

полит коректните

преди 4 седмици

парцали пак затриха коментарите...Жалка работа.

7

Християнин

преди 4 седмици

Напред, Израел! Напред, и само напред!Мачкай враговете на Божи Гроб, за да им държи влага до края на столетието. Тези, които мразят Израел, мразят и Христос, а го мразят, защото техният "Бог" е чyчeлoтo пълно с талаш, турнато за всеоглеждане от червените uдuoтu.

6

българина

преди 4 седмици

арабите да се стягат, евреите ще приключат с газа, следва западния бряг. Ще мине време ще създадат условия за нахлуване в египет, йордания ливан, може и в обратен ред. Ще търсят да се разширяват с помощта на сащ и никой да не си прави илюзии. Или всички ги приключват сега или всички ще имат безкрайни войни с тях

fallback