Кадър: БНТ
fallback

"Приятелството между САЩ и Израел не може да се поставя под въпрос", каза пред БНТ журналистът Симеон Гаспаров от САЩ.

"Въпрос може да се сложи върху политиката, която води Нетаняху и тази, която се опитва да прокара Бййдън, но проблемът тук смятат е не дали ще реагира Иран. Иран може би ще се спрат, защото това беше една показна акция. Няма жертви, разрушенията са почти никакви. Така, че по-страшно е Израел да атакува Иран и това да ескалира", каза Гаспаров.

Oще по темата
."Тук в САЩ има един израз "сламката, която пречупи гърба на камилата", допълни той.

Гаспаров заяви, че ако се стигне до отвръщане на удара от страна на Израел, но без сериозни разрушения и жертви, то тогава САЩ "може да дръпнат ухото на по-малкия брат".

"Това е един много голям проблем във външната политика на САЩ и този проблем започва още от времето на президенти като Джими Картър, Рейгън, продължава във времето на Клинтън, Обама, Буш-син, Тръмп, Байдън", каза Гаспаров.

"Иран става все по-силен и по-рязък в своите действия, защото Иран вече започва да се превръща в това, което Израел вече се е превърнал за САЩ. Така е също Иран за Русия", посочи Гаспаров и добави: "Иран зависи от Русия и Русия зависи много от Иран".

Гаспаров напомни, че Путин е сринал Грозни по същия начин, по който Израел срина Ивицата Газа и Иран, "които са много чувствителни за правата на мюсюлманите, които пращат терористични организации, при този, който нападне мюсюлманите".

"Не казаха и дума срещу Русия, така че този съюз между войната, която се води в Украйна и тази война, която Иран се опитва да започне или да ескалира с Израел, е точно отговор на тази връзка между тези две сили“.

Според Симеон Гаспаров все пак има добра новина и тя е, че се вижда необходимостта от това светът да действа заедно.

"Израел не би могъл да се справи с тази атака, ако не беше намесата на САЩ, Великобритания, Франция и дори, доколкото разбрах, и Йордания".

Гаспаров определи нападението на Иран като дръзко. "За да стигнат до Израел, Иран са нарушили военното пространство на няколко държави".

По думите му може би това ще доведе до тласък да бъдат отпуснати помощите, които трябва да отидат за Израел и Украйна. Гаспаров изрази очакване, че ще се повиши цената на нефта и горивата в следващите няколко дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Ахъ

преди 3 седмици

Та така, ще гледаме по ТВ как хора с маски горят или тъпчат знамето на Израел и САЩ, изливат кока-кола по асфалта и толкова. Всяко обяснение за действията на САЩ и Израел е в Талмуда и без това там си пише, че г оит е може да се уб ив ат и това не е грях, а призоваването за "А мел ек..." си беше заповед за избиване на всичко до магаре и кокошка...

42

Ахъ

преди 3 седмици

Война между Израел и Иран няма да има! Може само демонстрационни атаки, заради политическото статукво. Персите (пети век пр. н.е.) и Османската империя (от католическите клади през петн. век) са спасители на евреите. Сега там където са подземните ядрени инсталации в Иран живеят юдеи, а пък в Турция живеят едни от най-богатите еврейски родове с голямо влияние в държавата. Джамията Ал Акса не представлява интерес за шиитите, тя ще бъде съборена и за месец-два ще се построи третия соломонов храм...

41

Анонимен

преди 4 седмици

И как да бъде. Исламизмът и рисизмът са две страшни и терористични идеологии за завладаяване на останалите. Кога не са работили заедно? Тези идологии трябва да бъдат заличени!

fallback