Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Командирът на военноморския флот на иранската Революционна гвардия днес заяви, че присъствието на Израел в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) се разглежда като заплаха от страна на Техеран и че Иран може да затвори Ормузкия проток, ако прецени, че това се налага, предаде Ройтерс.

Иран вече заплаши, че ще отвърне на въздушните удари в сирийската столица, които се предполага, че са били извършени от Израел. При ударите бяха убити седем офицери от Революционната гвардия, включително двама високопоставени командири и това засили напрежението между заклетите близкоизточни врагове, което вече тлееше заради войната между Израел и "Хамас" в Газа, отбелязва Ройтерс.

ОАЕ, които се намират на отсрещния бряг на Персийския залив срещу Иран, станаха най-видната арабска страна, установила дипломатически отношения с Израел през последните 30 години, след като с посредничеството на САЩ през 2020 г. бе сключено дипломатическо споразумение. Абу Даби поддържа нормални дипломатически и търговски връзки и с Техеран.

"Знаем, че ционистите (Израел) не бяха доведени в ОАЕ с икономическа цел, а за работа в сферата на сигурността и военната сфера. Това е заплаха за нас и не бива да се случва", заяви командирът на военноморския флот на иранската Революционна гвардия Алиреза Тангсири, цитиран от полуофициалната новинарска агенция СНА.

Тангсири добави, че в Персийския залив, както и в Оманския залив, откъдето преминава основната част от търгувания по море петрол в света, няма място за израелци. Той обаче не уточни дали Иран обмисля някакви действия в региона във връзка с присъствието на Израел, съобщи БТА.

"Можем да затворим Ормузкия проток, но не го правим. Обаче, ако врагът дойде, за да ни пречи, ние ще преразгледаме нашата политика", добави той.

Нормализацията на отношенията на ОАЕ с Израел проправи пътя няколко други арабски страни да направят същото и наруши табуто върху установяване на дипломатически връзки с израелската страна, преди да бъде създадена палестинска държава, посочва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Цитат от МевлянА

преди 1 месец

Джалал ад-Дин Мухаммад РумИ, ирански поет: "Притеснват те и оскърбяват? / Не превивай пред тях рамене. / Само плодни дървета се брулят. / Безплодните - не".

36

ъъъ

преди 1 месец

До 9 Озвери я ислямът след 6 век.

35

Анонимен

преди 1 месец

Иран заяви, че ще отговори на израелските въздушни удари по иранското дипломатическо консулство в Дамаск.

fallback