Снимка: БГНЕС
fallback

Израел е "на крачка от победата" във войната си срещу "Хамас" в Газа, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху днес - шест месеца след началото на конфликта, избухнал с нападението на палестинското ислямистко движение срещу Израел, предаде Франс прес.

"Намираме се на една крачка от победата. Цената, която трябва да платим, е болезнена и тежка", каза израелският премиер на заседание на военното правителство в Йерусалим.

Коментарите на Нетаняху идват в момент, когато израелската армия обяви изтеглянето на силите си от южната част на ивицата Газа след месеци на удари и боеве в град Хан Юнис и околностите му, отбелязва АФП.

След като Израел обяви "ликвидирането на 19 от 24-те батальона на "Хамас", Нетаняху потвърди решимостта си да разгроми ислямисткото движение "в цялата ивица Газа, включително в Рафах", град в южния край на анклава, на египетската граница, където са струпани 1,5 милиона палестинци, повечето от които разселени от войната.

"Няма да има прекратяване на огъня без връщането на заложниците. Това няма да се случи", предупреди израелският премиер в момент, когато израелска делегация се готви да участва в нови непреки преговори с "Хамас" в Кайро с посредничеството на САЩ, Катар и Египет.

"Израел е готов за споразумение, но не е готов да капитулира", добави Нетаняху.

На преговорите в Кайро ще бъде направен опит да се постигне споразумение за спиране на огъня, свързано с освобождаването на заложниците, отвлечени по време на нападението на "Хамас" на 7 октомври и отведени в Газа, посочва АФП.

В деня, в който се навършват шест месеца от началото на войната на Израел с „Хамас“, израелската армия съобщи, че изтегля силите си от град Хан Юнис, най-голямо селище в южната част на ивицата Газа, предаде ДПА.

„98-ма дивизия на израелската армия приключи мисията си в Хан Юнис. Подразделението се изтегля от ивицата Газа, за да възстанови загубите си и да се подготви за следващи операции“, съобщиха днес Израелските въоръжени сили.

"Значителна част от израелските военни „продължават да действат в ивицата Газа и ще запазят свободата на действие на израелските въоръжени сили и тяхната способност да провеждат прецизни разузнавателни операции“, посочиха те.

Все още не е ясно дали изтеглянето от Хан Юнис бележи повратна точка в израелската стратегия в продължаващата война в Газа или е нов междинен етап по пътя към възможна операция в град Рафах на границата с Египет, съобщава БТА.

Въпреки силното международно противопоставяне, Израел от седмици твърди, че планира широкомащабна сухопътна операция в Рафах, където в момента над един милион палестинци са намерили убежище от боевете в останалата част на блокираната крайбрежна територия.

Въпреки десетките хиляди жертви, най-вече палестинци, все още няма изгледи за спиране на бойните действия.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Истина

преди 1 месец

Израел отдавна щеше да унищожи всички ислямски терор.групи като Хамас ООП Джихад АлАкса ИДИЛ Хизбула обединени в престъпната джихадистка неонацистка организация съюз на на много ислямски престъпни режими като Иран Сирия Ливан Турция Ирак Катар Йемен Египет Пакистан Афганистан и др престъпници срещу човечеството, незаконно легализирани финансирани от ООН про-терористи корумпирани като тях, ако слушаше Бог, а не измамни корумпирани антисемитски ООН слуги на дявола - нацисти, комунисти,ислямисти

65

Антисемити=сатанисти

преди 1 месец

Всички праведни ( Божии съвестни морални честни) хора са на страната на истината и правдата с Божия избран свят народ Израел, само нечестивите ( корумпирани, измами, неморални, безбожни, извратени слуги на дявола като комунисти нацисти, ислямисти и др. терористи са антисемити и врагове на 1! Истинен Бог на Израел, под Божия праведен гняв, проклятие и съд, които са винаги мнозинство защото е по лесно да лъжеш, крадеш убиваш за ООН пари като антисемити, отколкото да страдаш за истината като Израел

64

Анонимен

преди 1 месец

Бенджито като разбира, че вече е на по-малко от една крачка от падане от власт, съд и осъдителна присъда за геноцит, взе да довори несвързано за победа. Какво победа бе - виж какъв батак направи. Дори и господарите на Израел от ФАЩ вече ги е срам и се чудят как да го озаптят Бенджито, но всички занем че побесняло куче се озаптява само в клетка и ако се наложи с "приспиване". Колкото по-рано стане това, толкова по добре за Израел

fallback