Снимка БГНЕС, архив

Цялото население на Газа изпитва „сериозни нива на остра продоволствена несигурност“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, подчертавайки неотложната необходимост от увеличаване на доставките на хуманитарна помощ на палестинската територия.

„100% от населението в Газа се намира в тежки нива на остра продоволствена несигурност за първи път“, каза Блинкен на пресконференция във Филипините, където той е на официално посещение, предаде АФП.

Забележките на Блинкен дойдоха в навечерието на завръщането му в Близкия изток, този път в Саудитска Арабия и Египет, за да обсъдят усилията за осигуряване на прекратяване на огъня в Газа и увеличаване на доставките на помощ.

Според ООН половината жители на Газа изпитват "катастрофален" глад, като се очаква гладът да удари северната част на територията до месец май, освен ако няма спешна намеса.

Мартин Грифитс, хуманитарният ръководител на ООН, призова Израел да позволи неограничена помощ в обсадената палестинска територия, като каза, че "няма време за губене".

Най-кървавата война в Газа избухна, след като Хамас предприе безпрецедентна атака срещу Израел на 7 октомври. Израел отговори с безмилостна бомбардировка и наземна офанзива в управляваната от Хамас палестинска територия.

Тъй като хуманитарните агенции съобщават за огромни трудности при получаване на достъп до Газа, особено на север, ООН предупреждава от седмици, че се задава глад.

Партньорството за интегрирана фаза на класификация на хранителната сигурност (IPC) посочи, че въпреки че техническите критерии за глад все още не са изпълнени, „всички доказателства сочат значително ускоряване на смъртните случаи и недохранването“. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase