Снимка: архив, БГНЕС

Най-малко 11 души са били убити, а 14 ранени при въздушни удари, нанесени от американските и британските въоръжени сили по цели на хусите в Западен Йемен, заяви пред Ройтерс говорител на международно признатото правителство на страната.

Той не разкри откъде разполага с тези данни.

Операцията в защита на търговското корабоплаване през Аденския залив и Червено море - ключов воден път, е била проведена вчера. Поразени са били пристанищни и други градове.

Телевизията на хусите съобщи за най-малко 17 удара, включително по главния пристанищен град Ходейда.

Йеменската групировка е обстрелвала в Червено море товарния кораб "Пинокио", каза неин говорител, цитиран от Ройтерс.

Той нарече плавателния съд "американски".

Справка обаче показва, че "Пинокио" плава под флага на Либерия и е собственост на базирана в Сингапур компания.

Въоръжените сили на САЩ потвърдиха, че хусите са изстреляли по въпросния кораб две балистични противокорабни ракети. Няма сведения за пострадали хора и нанесени материални щети.

В неделя Съединените щати обявиха, че заедно със своите съюзници са свалили най-малко 28 дрона, пуснати от свързаната с Иран йеменска групировка.

Преди броени бяха регистрирани първите случаи на убити моряци и потънал кораб, откакто хусите започнаха през ноември да атакуват плавателни съдове в Червено море и Аденския залив в знак на солидарност с палестинците на фона на израелската военна кампания, предприета в Ивицата Газа в отговор на нападението на ислямисткото движение "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Много от обстрелваните кораби обаче не са свързани с Израел, противно на твърденията на йеменската групировка.

Вчерашната операция съвпадна с първия ден от Рамазана - свещения за мюсюлманите месец.

Въпреки ударите, нанасяни от САЩ и оглавяваната от тях коалиция, хусите засилиха кампанията си на атаки срещу товарни кораби по един от най-натоварените морски маршрути в света. В резултат много компании пренасочиха своите плавателни съдове по по-дългия и скъп път, заобикалящ Африка, което съответно оскъпява доставките.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase