Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Според високопоставен египетски източник, поискал да остане анонимен, палестинското ислямистко движение "Хамас" е отхвърлило предложението на Израел за двумесечно спиране на огъня в Ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

Oще по темата
Предложението на Израел е включвало и идеята на намиращите се сега в Ивицата Газа лидери на "Хамас" да бъде разрешено да отидат в чужбина. Освен това еврейската държава е предложила да освободи палестински затворници в замяна на освобождаването на хората, взети за заложници от "Хамас" при безпрецедентната атака на ислямисткото движение срещу Израел на 7 октомври.

Египетският източник твърди, че "Хамас" отказва да освобождава заложници, докато Израел не сложи край на военната си операция в Газа и не оттегли силите си от палестинския анклав.

Израелското правителство отказа да коментира тази информация.

Египетският представител каза още, че Египет и Катар, които са играли ролята на посредници при постигането на споразумения между Израел и "Хамас" в миналото, работят за сближаване на позициите на двете страни. Семействата на заложниците настояват израелското правителство да сключи сделка с "Хамас" за тяхното освобождаване.

Израелската армия заяви днес, че е обкръжила град Хан Юнис, който е главният град в южната част на Ивицата Газа и който според Израел е бастион на военното ръководство на палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде ДПА.

Силите за отбрана на Израел казаха, че са "извършили мащабна операция, при която е бил обкръжен Хан Юнис".

Израелските сили заявиха още, че през последните 24 часа са убили "десетки терористи" в Хан Юнис и че израелските войници се сражават лице в лице с палестински бойци.

Според Израел висши ръководители на "Хамас" се крият в подземни тунели в Хан Юнис и има израелски заложници в тунелите.

Израелската армия заяви вчера, че разширява операциите си в южната част на Ивицата Газа, припомня ДПА.

Израел предприе военната си операция в Ивицата Газа, след като на 7 октомври бойци на ислямисткото движение "Хамас", което контролира палестинския анклав, извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Световната програма по прехраната към ООН заяви днес, че от началото на войната в Ивицата Газа много малко хранителна помощ е постъпила в районите отвъд Южна Газа и че продължава да има опасност от глад в палестинския анклав, предаде Ройтерс.

"Трудно е да се стигне до местата, до които трябва да стигнем в Газа, особено в Северна Газа", каза Абир Етефа, говорителка на Световната програма по прехраната за Близкия изток. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Българин

преди 3 месеца

Ай сектир, ислямистка пропаганда.Калкулаторке, как няма една статия твоя, която да започне с фактите?С факта, че има бебета, деца, жени и старци вече три месеца под земята?Преписваш "сделки", "искания"... безлични думи на безсърдечна слуга на терора.Гнус и срам!

23

Бог ще Съди ислямсти

преди 3 месеца

Хамас е само една от много ислямски терорист.групи части от престъпната групировка Палестинска власт на ислямски арабски терористични режими като Иран Сирия Ливан Ирак Турция Катар Йемен Египет заедно с Египетско ислямско братство ООП, Джихад АлАкса Джихад ИДИЛ Хизбола и др. банди от продали се на дявола за милиони ООН подкупи лъжци крадци масови убийци, изнасилвачи похитители и др.престъпници срещу човечеството - врагове на 1! истинен Бог и Неговия избран народ Израел, затова Бог ще им въздаде.

22

Истина

преди 3 месеца

Нека БГ ЕС медии спрат да наричат "държава" ислямските терористи военно престъпници "бойци" както лъжливо ги наричат терорист. им диктатори, защото те не се борят за свобода или защита, а за масови убийства войни и геноцид с цел грабежи на чужди земи, жени, деца къщи, богатства, нито "държава" престъпна групировка ИДИЛ и Палестинска автономия -съюз на много ислямски терористични групи, нито просто "движение" терористични групи като Палестинските Хамас Джихад АлАкса Хизбула, а според истината!

fallback