Снимка БГНЕС, архив

Правото на палестинския народ да изгради своя собствена държава „трябва да бъде признато от всички“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на срещата в събота на върха на Движението на необвързаните в Уганда.

„Отказът да се приеме решение за две държави за израелци и палестинци и отказът на правото на държавност за палестинския народ са неприемливи“, настоя лидерът на ООН в угандийската столица Кампала. Подобна позиция "би удължила за неопределено време конфликта, който се превърна в основна заплаха за глобалния мир и сигурност, би изострила конфронтацията и би насърчила екстремистите навсякъде", предупреди Гутериш. „Правото на палестинския народ да изгради своя собствена държава трябва да бъде признато от всички".

В заключителното си комюнике от срещата на върха Движението на необвързаните страни в събота "категорично осъди незаконната израелска военна агресия срещу ивицата Газа" и призова за "трайно хуманитарно прекратяване на огъня". Събраните лидери в Кампала също призоваха за "независимост и суверенитет на Държавата Палестина, със столица Източен Йерусалим, за да се постигне решение за две държави".

Движението на необвързаните е форум от 120 държави, които не са формално присъединени към нито един основен силов блок. Сред нейните членове са Индия, Иран, Ирак и Южна Африка. Световната здравна организация (СЗО) осъди "нечовешките условия на живот" в малката крайбрежна територия с 2,4 милиона жители, много от които са разселени от израелските действия.

В понеделник Гутериш призова за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. САЩ като основен съюзник на Израел и ключов поддръжник във войната му срещу Хамас, също наскоро потвърдиха подкрепата си за създаването на палестинска държава. През последните дни израелският премиер Бенямин Нетаняху отново потвърди, че се противопоставя на създаването на жизнеспособна палестинска държава, привличайки критики от своя американски съюзник. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase