Снимка: архив, БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е отхвърлил призивите на САЩ да намали интензивността на военната офанзива в Ивицата Газа и да предприеме стъпки към създаването на палестинска държава след войната, с което си навлече незабавни упреци от Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Напрегнатите разговори отразяват това, което се превърна в голям разрив между двамата съюзници относно обхвата на войната на Израел и плановете му за бъдещето на обсадената територия. "Очевидно е, че виждаме нещата по различен начин", заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Нетаняху направи това изявление само ден след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Израел никога няма да има "истинска сигурност" без ясен път към независима палестинска държава. По-рано тази седмица Белият дом също така обяви, че е настъпил "подходящият момент" Израел да намали интензивността на опустошителната си военна офанзива в Газа, припомня АП.

На пресконференция, излъчена по националната телевизия, Нетаняху многократно заяви, че Израел няма да спре офанзивата си, докато не осъществи целите си за унищожаване на бойната групировка "Хамас" в Газа и за връщане у дома на всички останали заложници, държани от "Хамас".

Той отхвърли твърденията на нарастващия хор от израелски критици, че тези цели не са постижими, и обеща да продължи напред в продължение на много месеци. "Няма да се задоволим с нищо друго, освен с абсолютна победа", подчерта израелският премиер.

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия заяви в Давос, че кралството е готово да установи пълноценни отношения с Израел като част от по-голямо политическо споразумение. "Но това може да стане само чрез мир за палестинците, чрез палестинска държава", подчерта той.

Според Нетаняху, който оглавява крайнодясно правителство, противопоставящо се на палестинската държавност, палестинската държава ще се превърне в плацдарм за нападения срещу Израел. Израел "трябва да има контрол върху сигурността на цялата територия на запад от река Йордан", заяви той, като добави, че "това противоречи на идеята за суверенитет. Какво можем да направим?"

"Тази истина казвам на нашите американски приятели и слагам спирачки на опитите да ни принудят към една реалност, която би застрашила държавата Израел", каза той.

Коментарите предизвикаха незабавен упрек от страна на Белия дом. Кърби заяви, че президентът Джо Байдън "няма да спре да работи" за постигане на решение с две държави, отбелязва АП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase