Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Високопоставен представител на военното крило на проиранската групировка "Хизбула" бе убит днес при израелски удар по автомобила му в Южен Ливан, съобщи за Франс прес източник от ливанските служби за сигурност.

Oще по темата
Този военачалник "играеше първостепенна роля в ръководството на военните операции на юг", каза източникът, пожелал анонимност. Ударът е бил нанесен в село Кербет Селм, намиращо се на десетина километра от границата с Израел, като мишената е била колата на убития, допълва той.

"Това е много болезнен удар", добавил е източник, цитиран от Ройтерс.

Нападението беше извършено на фона на опасенията от разрастване на конфликта в региона, особено след смъртта на високопоставения лидер на "Хамас" Салех ал Арури и шестима други лидери на групировката при удар на 2 януари, който също е приписван на Израел, отбелязва АФП. Ударът беше насочен срещу офис на палестинската групировка в южните предградия на Бейрут, крепост на Хизбула, която в събота изстреля в отговор десетки ракети по военна база в Северен Израел.

По-рано днес израелската армия съобщи, че е обстрелвала няколко цели на "Хизбула" в съседен Ливан. Изтребители на военновъздушните сили са атакували военен обект близо до Маруахин в Южен Ливан и ракетна установка на друго място по границата, съобщиха въоръжените сили. Израелски безпилотен самолет и хеликоптер също са атакували позиции, от които е бил обстрелван Израел, добавиха те.

"Хизбула" е загубила над 130 бойци при израелски удари в Южен Ливан от 7 октомври насам, припомня Ройтерс. Общо жертвите в Ливан са над 180, включително над 20 мирни граждани, отбелязва АФП.

В северната част на Израел са загинали 9 войници и 5 цивилни според израелските власти. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Българин

преди 4 месеца

Калкулаторке, пак ли пропаганда преписана от Ал Джазира, че злите Израел бият бедните ливанци... Фактите са, че на 7/10 бе зверската терористична атака на Хамас, която непровокирано нападна и кла, гори и се гаври с над 1000 израелци; над 200 отвлече; над 100 още държи - бебета, деца, жени, мъже. На 8/10 Хизбалла нападнаха Израел в знак на солидарност с Хамас. Та от тогава заслужено ядат бой, докато бъдат унищожени като заплаха за Израел.

49

Алекс

преди 4 месеца

Технологично Израел е на светлинни години пред арабските държави.Време е арабелите да го осъзнаят и да се кротнат.Иначе ще ядат дървото,както в случая.

48

Антирусицифист

преди 4 месеца

Едно не може да се отрече на Израел - високото майсторство при унищожението на лидерите на терористите с високоточни оръжия и удари ! Браво , респект така се прави ! Ако така можеха да действат и украинците срещу завоевателите руски агресори и убийци, досега да са ликвидирали Лавров , Песков и Захарова !!! ......ееее чак пък Путин искат някои но той не е лесна мишена :)

fallback