Снимка: архив, БГНЕС

Голяма ирония на войната в Ивицата Газа е, че двете правителства, които са най-отговорни за навигирането на отговора срещу "Хамас" - израелското за военните действия и катарското за дипломацията, също така улесниха нейното разрастване. Това не е просто дреболия, а пречка за намирането на трайно решение, защото е трудно да се види, че някое от тях ще направи необходимия политически обрат.

Това може да прозвучи сурово, като се има предвид, че министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху след клането на повече от 1200 души от "Хамас" на 7 октомври се закле да изкорени групировката като политическа и военна сила и в момента опустошава Газа, за да постигне тази цел. Катар, от своя страна, се оказа незаменим посредник при осигуряването на неотдавнашната пауза във военните действия и освобождаването на повече от 100 израелски заложници, както и на три пъти повече палестински затворници. Въпреки това нито едно от тези действия не може да осигури стабилност, пише Марк Чемпиън, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата
Полезността на Катар с нищо не намалява резултатите от финансовата и политическата подкрепа за "Хамас" в продължение на повече от десетилетие и половина. Не може да се позволи на малката държава от Персийския залив да запази ролята си на янус и след последното освобождаване на заложници.

Това е война, в която "Хамас", обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз, трябва само да оцелее, за да спечели, а подкрепата на Катар е насочена именно към нейното оцеляване. Освен безопасно убежище и пари Катар предлага на лидерите на "Хамас" легитимност и платформа, от която да популяризират каузата за унищожаване на Израел. Простото изгонване на т.нар. политбюро на групировката от Катар не е решение; ако те се върнат в Сирия или се преместят в Иран, това няма да е подобрение. Те трябва или да бъдат затворени, или да бъдат екстрадирани за съдебен процес на друго място. Като минимум трябва да им се запуши устата и да бъдат изолирани. На този етап "Хамас" може да бъде само пречка за постигане на развод между израелците и палестинците за изграждане на две държави, който остава единственият възможен начин да се сложи край на кръвопролитията и репресиите в Светите земи.

Различните правителства на Нетаняху от 2009 г. насам също дадоха възможност на "Хамас", не на последно място като методично отслабваха и унижаваха по-умерения политически съперник на групировката - Палестинската автономия, така че да няма надежден партньор за преговори за създаване на палестинска държава. Те улесниха официалните банкови преводи на Катар в размер на 30 млн. долара месечно към Газа, докато други милиони пристигаха тайно в брой, пренасяни през границата в куфари. Днес Нетаняху упорито отрича подобна стратегия. И все пак според цитати, изтекли в Jerusalem Post, от закрито заседание на парламентарната фракция на неговата партия "Ликуд" през 2019 г. той е казал на законодателите, че "всеки, който е против палестинска държава, трябва да бъде за" катарските преводи, защото парите помагат да се запазят разделени Газа и Западния бряг.

Катарските официални лица твърдят, че средствата са били под международен контрол и са били предназначени за "Хамас" за плащане на горива, заплати в публичния сектор и социални субсидии. Всички те са били крайно необходими, докато Газа е била под икономическа блокада, наложена от Израел и Египет през 2007 г., след като "Хамас" поема контрола с брутален преврат и печели местните парламентарни избори година по-рано. И все пак тези пари - общо над 1,1 млрд. долара между 2012 и 2018 г. - позволиха на "Хамас" да запази властта си, освободиха я от финансовата зависимост от Палестинската автономия и освободиха други средства за изграждането на около 500 км отбранителни тунели, армия и арсенал от ракети, с които да атакува Израел.

Готовността за компромис сред израелските евреи и палестинците е в застой. Проучване на общественото мнение от 31 октомври до 7 ноември сред палестинците в Газа и Западния бряг показа, че 75 % от тях подкрепят зрелищно бруталната атака на "Хамас" от 7 октомври. Така че е лесно да се заключи, че насърчаването на съвместното съществуване в този момент е наивно. И все пак, ако в проучването на базираната на Западния бряг организация "Арабски свят за изследвания и развитие" имаше един светъл лъч, то той беше, че палестинците биха избрали правителство на националното единство, а не "Хамас", което да управлява Газа, когато боевете приключат, с огромното съотношение 75 % към 14 %. В същото време алтернативите на съвместното съществуване - единна израелска или палестинска държава "от реката до морето" - биха били свързани с етническо прочистване на едното или другото население, ако не и с геноцид, и с почти сигурна ескалация на ситуацията в региона. Това просто не може да се допусне.

Това, което е необходимо, е основните арабски държави, Катар и Израел (насърчавани от САЩ и други) да се споразумеят за изход от това блато. Най-добре е това да стане при закрити врата и да включва потискане на "Хамас", осигуряване на преходни сили, които да управляват и възстановяват Газа, докато властта бъде предадена на ново палестинско правителство, ангажирани преговори за решение с две държави и прекратяване на пълзящото анексиране на Западния бряг от Израел чрез заселване. Основата за този вид споразумение се разрушава с всеки цивилен, убит от Израелските отбранителни сили в Газа, както "Хамас" е знаел, че ще стане, а Нетаняху изглежда е готов да приеме, дори когато натискът на ООН за прекратяване на войната нараства.

Най-дългогодишният министър-председател на Израел сега е изправен пред възобновен съдебен процес за измама и подкуп, спрян след 7 октомври, обвинения, които той отрича. Докато неговите генерали преследват военно решение, Нетаняху не е в състояние да го вмести в стратегия за елиминиране не само на командирите и бойците на "Хамас", но и на подкрепата му сред палестинците, защото не може; екстремистките партии, на които разчита за политическото си оцеляване, а може би и за личната си свобода, не биха допуснали необходимите компромиси.

В същото време Катар продължава да твърди, че "Хамас" не е терористична организация и че с нея трябва да се преговаря, а не да бъде изхвърлена от страната. Трудно е да си представим каквото и да било стабилно решение на кризата, докато ултрадясната коалиция на Нетаняху управлява Израел, а Катар продължава да предоставя убежище на "Хамас".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase