Снимка: БГНЕС
fallback

„Искат да окажат натиск върху Израел, за да прекрати нападението в Ивицата Газа. Политическият контекст е доминиращ, но не трябва и да се подценява и икономическият“. Това заяви проф. Владимир Чуков пред БНТ по повод отвличането на кораба “Galaxy Leader“, след чийто 25-членен екипаж има двама българи.

"Доколкото виждам хутите са доста агресивни. Това е алтернативата за натиска в подкрепа на „Хамас", каза той.

Oще по темата
Това е инструмент за натиск върху европейските компании на корабите, каквато е и британската, която държи похитения кораб.

"Всички заинтересовани страни трябва да водят преговори за освобождаване на българите от танкера. Инициативата идва от Япония, тя е фирмата, която организира плаването. Видяхме, че те са преценили, че този район не е толкова рисков, затова не са платили застраховка. Този район е пълен с кораби на международната коалиция", уточни Чуков.

По думите му след този случай застрахователи ще вдигнат степента на риск.

"Аз съм учуден от бавната реакция на застрахователите. Не са взели насериозно Йемен. Това е едно класическо иранско нападение. Най-добрият вариант е да се плати застраховката срещу този риск нападение", коментира проф. Владимир Чуков.

Професор Чуков уточни, че случващото се с похитения кораб не е прецедент за иранците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 10 месеца

Докато такива чукове стават професори, децата ще бягат да учат в чужбина.

12

Анонимен

преди 10 месеца

Йемен е в гражданска война от 10 години и половината територия се контролира от тия хути, шиити мюсюлмани и верни на Иран. Там реално правителството решава за половината държава, а в другата има паралелно правителство. И кой 'йемен' решавал нещо си, дрогарьо пруфесуре по нам каква си соц наука?

11

Кравар Евроатлантик

преди 10 месеца

А Йемен искаха ли Хамас да не прави атентати в Израел?

fallback