Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"Хамас" и Израел се доближават до споразумение прекратяване на огъня в Ивицата Газа, увери лидерът на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"("Хамас") изпрати отговора си на братята от Катар и на посредниците. Приближаваме се към сключването на споразумение за прекратяване на огъня", каза Хания в кратко съобщение, публикувано в акаунта на палестинското движение в "Телеграм", предаде АФП.

Oще по темата
Лидерът на "Хамас" повтори същото в изявление, изпратено до Ройтерс. Текстът не съдържа подробности.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън изрази оптимизъм, че е на път да бъде постигнато такова споразумение, припомня Ройтерс.

Ден по-рано Катар, който посредничи за освобождаването на заложници, държани от "Хамас" в Ивицата Газа, каза, че остават само "много дребни" пречки пред постигането на сделка по въпроса, отбелязва АФП.

Вчера Исмаил Хания се срещна в Катар, където живее, с председателката на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич.

"Хамас" взе около 240 заложници при нападението си в Израел на 7 октомври. От няколко дни се говори, че е на път да бъде постигнато споразумение за освобождаване на част от пленниците в замяна на прекратяване на огъня, което да позволи доставките на хуманитарна помощ, от каквато населението на Ивицата Газа изпитва отчаяна нужда.

На този етап обаче насилието не спира.

Най-малко 17 души са били убити при израелски въздушен удар в бежанския лагер Нусейрат в централната част от Ивицата Газа в полунощ, съобщи палестинската официална новинарска агенция УАФА, цитирана от Ройтерс.

Тези данни не са проверени по независим път. Засега няма коментар от страна на израелската армия.
(БТА, Николай Станоев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 5 месеца

Този ще бъде намерен и утрепан където и да се скрие !Каква хурка очаква и хутите и хусите ли каквито и да са постепенно примката ще се затяга и за тях !!!

31

Вичи

преди 5 месеца

За какво е това споразумение след 2-3 години пак да се гърмят ли? Израел да ги изнася и това е. Тази простотия там край няма с тези споразумения. Или да напишат в договора че ако някоя от страните нападне другата то територията и минава в ръцете на противника.

30

Анонимен

преди 5 месеца

Моше от Израел държи дълга реч пред ООН: 'Преди 3000 години, Мойсей извел нашите хора от пустинята и те спрели да се изкъпят в река Йордан. Дошли палестинците и им откраднали дрехите'. Става представителя на палестинците бесен: 'Долни лъжи, ние въобще не сме били там по това време'. И Моше казва: 'Абе аз с това мислех да започна' :))

fallback