Снимка: БГНЕС

Във вторник зимата дойде в Южен Израел и Ивицата Газа. С настъпването на нощта над град Газа - който от седмици е без електричество - светкавиците на бурята над Средиземно море, осеяни с проблясъци на артилерийски експлозии, осветиха разрушените улици на ал-Шати, един от най-големите бежански лагери в Газа, разположен на брега.

"Експлозиите вече са почти всички наши", каза сержант от 931-ви батальон на Израелските отбранителни сили (IDF), с който се свързва The Times. Докато израелските войници, действащи в Газа, остават постоянно нащрек за ракетни засади и снайперистки атаки от Хамас, с боевете на терен в Газа вече трета седмица, израелските войски пресрещат вече по-малко контраатаки.

IDF сега изпраща повече сили пеша или в небронирани превозни средства. За разлика от предните сили, които навлязоха в Газа на 27 октомври с танкове и тежки бойни превозни средства на пехотата, 931-ви напредва пеша, за да осигури снабдителен конвой за батальона, който във вторник вечерта пристигна с открити превозни средства Humvee и бронирани камиони.

Точката за качване на конвоя беше в горска поляна на пет мили от границата с Газа, където батальонът беше създал полева кухня, за да осигури топла храна за войските. Десет минути след началото, на входа на ивицата Газа близо до брега, пасторалната околност бързо се изпълни с рев на десетки двигатели в тясно място от танкове и камиони, движещи се към и от десетките батальони в северозападния сектор.

След няколко минути конвоят поема наляво към град Газа и на шофьорите е наредено да загасят светлините си и да карат с очила за нощно виждане.

В тъмнината светкавиците и взривовете придават остър релеф на разрушените жилищни сгради на ал-Шати. Само преди шест седмици по тези тесни улички живееха 90 000 души. Сега почти всички са избягали на юг.

Командният пункт на батальона е бивакуван в една от полуразрушените сгради край морето. Когато компаниите пристигнаха, за да разтоварят камионите, водачите на кучета от кучешкия отдел на IDF се смесиха между тях.

"Повечето от оръжията, които намерихме в домовете, изглеждат така, сякаш току-що са били изхвърлени, казва един от водачите. - Намерихме взривни устройства с всичките им части все още несглобени, сякаш са планирали да ни атакуват с тях, но вместо това просто са решили да избягат."

Те работят с батальона по основната му мисия, да намерят тунелни шахти и оръжейни складове в ал-Шати.

"Намерихме Калашников в почти всяка къща, която инспектирахме", казва подполковник Оз, командир на батальона.

"Видяхме само шепа цивилни, останали в Шати", казва офицер от разузнаването към батальона. "Някои вероятно са бойци на Хамас, които са хвърлили оръжията си и все още са разпитвани. Останалите са изчезнали. Те са избягали на юг с цивилните, или все още са под земята, мъртви или живи, или са отишли в болница Шифа."

На юг е центърът на град Газа и няколко часа по-късно специалните части ще започнат сложната операция за влизане в болниците, където остават стотици пациенти, в това, което Израел твърди, е комплекс, използван като щаб на Хамас.

В конвоя войниците на охрана спорят за бъдещето на разрушения град. "Израел трябва да възстанови курортите", сочи един от младите войници бомбардиран хотел близо до плажа. "Няма да се случи. Палестинците ще се върнат в града си, надяваме се този път без Хамас", казва един от по-възрастните офицери, резервист и учител по граждански науки в цивилния живот.

Той въздъхва, докато конвоят минава покрай училище, където батальонът е нанесъл въздушен удар няколко дни по-рано. "Намерихме тук ракетни установки и снайперисти, които стреляха по нас от прозорците на класната стая", казва той. "Боли ме като учител да обстрелвам училище, но те са използвали всичко тук, за да започнат терористични атаки."

Друг дебат в конвоя беше дали Израел трябва да покаже на света "филма на ужасите", редактирани 46 минути на зверства, заснети главно от камери на терористи от Хамас, показващи как екзекутират израелци и осакатяват тела. Пет седмици и половина по-късно атаката на Хамас на 7 октомври все още е основният обект на дискусия.

Точно след полунощ, с разтоварени всички запаси и докато войниците на батальона се стопиха от улицата в разрушените сгради за нощта, конвоят маневрира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase