Снимка: архив, БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази предпазлива надежда за сделка, която да осигури освобождаването на още заложници, държани от ислямистката групировка „Хамас“, предадоха ДПА и Франс прес.

Още по темата
„Може да има (споразумение), но мисля, че колкото по-малко казвам за него, толкова повече увеличавам шансовете то да се материализира“, каза Нетаняху в интервю за американската телевизия Ен Би Си.

Ако бъде постигнато споразумение, то ще бъде само резултат от военен натиск, каза Нетаняху. „Това е единственото нещо, което може да доведе до сделка.“

Нетаняху също така твърди, че единствено сухопътната офанзива на израелските военни в контролираната от „Хамас“ Ивица Газа е създала някакво движение в преговорите. „Ако е налична сделка, добре, ще говорим за нея, когато е налице. Ще я обявим, ако бъде постигната“, обеща Нетаняху.

Израелските военни изчисляват, че около 240 души са били взети за заложници в Ивицата Газа по време на нападението на „Хамас“ на 7 октомври. Сред тези пленници има най-малко тридесет непълнолетни, включително малки деца, според израелските медии.

Пожелал анонимност палестински служител в Газа каза за АФП, че Бенямин Нетаняху е „отговорен за забавянето и пречките при постигането на предварително споразумение за освобождаването на няколко заложници“.
(БТА, Петя Гергова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase